Lifestyle

#zdravlje

Pet savjeta uz koje ćete osnažiti imunitet uoči hladnih zimskih dana

Pet savjeta uz koje ćete osnažiti imunitet uoči hladnih zimskih dana
Pexels

Slučajevi prehlade su u porastu, kao što je i uobičajeno za ovo doba godine. Curenje iz nosa, glavobolja, bolovi u tijelu i grlobolja mogu obavljanje svakodnevnih zadataka učiniti poprilično neugodnim, a sve što želimo je sklupčati se u krevetu i pijuckati topli napitak. Povrh toga, hladan vjetar dodatno pogoršava simptome, izbacujući nas iz forme na nekoliko dana.

Nitko ne voli biti bolestan i ostati u krevetu po cijele dane. Dakle, umjesto da gutate tablete i da se inhalirate kasnije kako biste ublažili začepljenost nosa, bolje je zaustaviti prehladu prije nego što ona i počne. Evo nekoliko savjeta kako spriječiti prehladu ove zime i ostati u formi i aktivan.

Redovito perite ruke

Pandemija nam je utvrdila važnu lekciju o redovitom pranju ruku prije jela ili dodirivanja lica kako bismo smanjili rizik od infekcije covidom. Takve navike potrebno je zadržati neovisno o pandemiji. Virusi koji izazivaju prehladu prenose se kašljanjem i kihanjem zaražene osobe, a mogu preživjeti na rukama i površinama 24 sata. Dakle, prije jela ili dodirivanja lica dobro operite ruke sapunom i vodom kako se ne biste razboljeli.

Ostanite hidrirani

Zimi se općenito dnevni unos vode smanjuje. Zbog hladnog vremena ne osjećamo žeđ, pa ne pijemo puno vode. To je ono što morate izbjegavati ove i svake sezone. Voda pomaže izbacivanju toksina iz tijela i sprječava da se razbolimo. Dakle, ako želite ostati zdravi, pijte oko 2 litre vode dnevno. Možete čak popiti juhu od kostiju kako biste povećali razinu unosa tekućine.

Hranite se zdravo

Hranite se zdravo i uravnoteženo tijekom sezone. To će vam pomoći će vam da dobijete dovoljnu količinu hranjivih tvari i ostanete u formi. Obratite posebnu pozornost na razinu unosa cinka i vitamina D. Ove dvije hranjive tvari pomažu u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od bolesti. Jedite više lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i voća.

​Dovoljno spavajte

Dovoljno sna je neophodno za borbu protiv prehlade i prevenciju. Nesanica ili loša kvaliteta sna otežavaju tijelu borbu protiv virusa i infekcija. Kada noću kvalitetno spavamo, naše tijelo proizvodi i oslobađa citokine, vrste proteina koji ciljaju na infekcije i upalu. Stoga pazite da spavate 7 do 8 sati dnevno kako bi vaš imunološki sustav bio aktivan.

Vježbajte

Vježbanje nije samo bitno za skidanje kilograma ili izgradnju mišića već pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju prehlade. Studije pokazuju da vježbanje pomaže našim imunološkim stanicama da brže putuju po tijelu jer poboljšava cirkulaciju. Tako pomaže tijelu da se bolje bori protiv infekcije. Ostanite aktivni slijedeći redovitu rutinu vježbanja poput hodanja, joge, meditacije, trčanja i treninga snage, piše E Times.


Reci što misliš!