Lifestyle

Zdravlje

Razbijamo mitove. Od boravka na hladnoći ne možete se prehladiti

Razbijamo mitove. Od boravka na hladnoći ne možete se prehladiti
Thinkstock.com

Postoje velike šanse da će ove zime ljudi provoditi više vremena vani. I dalje su na snazi ograničenja vezana uz okupljanja, odlaske u kafiće i restorane, kao i mnoga druga pa im ne preostaje puno načina za zabavu.

No, mnoge brine mogu li se prehladiti samo zahvaljujući dugotrajnom boravku na hladnom vremenu? Odgovor je negativan. No, ipak, postoji poveznica između hladnoće i virusa.

"S razlogom to nazivamo sezonom prehlade i gripe", rekao je dr. Benjamin Singer, specijalist za plućne bolesti u sjeverozapadnoj memorijalnoj bolnici u Chicagu.

"Rinovirusi, koji su jedan od glavnih uzroka prehlade, se razvijaju kasno u jesen i početkom zime, a gripa se širi sredinom i krajem zime", objašnjava.

Ali za to nije kriva samo hladnoća.

"Respiratorni virusi imaju tendenciju širenja puno brže tijekom zimskih mjeseci, a puno toga nema veze s temperaturom, već s ljudima koji su u zatvorenom i nalaze se u situacijama koje pogoduju širenju virusa", rekao je dr. Daniel Griffin, stručnjak za zarazne bolesti iz New Yorka.

Praznici su također bitan faktor. Naime, Griffin je rekao da su nagla širenja virusa nakon američkog Dana zahvalnosti i Božića toliko predvidljiva da liječnici u skladu s tim izrađuju svoje rasporede. A ako se tada ne dogodi porast broja slučajeva gripe, očekuju da će se dogoditi ubrzo nakon proljetnih praznika u ožujku i travnju, rekao je.

Jedan od problema skriva se i u nedostatku sunca.

"Znamo da ultraljubičasto svjetlo može pomoći u ubijanju virusa, ali zimi su dani kraći, sunca imamo manje", rekao je Griffin.

Naravno, zbog manjeg izlaganja suncu, ljudima zimi još više nedostaje vitamin D, što utječe na imunitet, piše Today.