Kultura

autor Branko Radonić

Knjiga "El Shatt – Dalmatinci u pustinji" - 800 stranica povijesti zbjega

Knjiga

Impozantna povijesna studija izlazi u godini kada se obilježava 80. godišnjica osnutka logora Dalmatinaca u El Shattu

Knjiga "El Shatt – Dalmatinci u pustinji" Branka Radonića, koja na više od 800 stranica obrađuje povijest dalmatinskog zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine, tiskana je u biblioteci Vrhgorska Društva prijatelja vrgorske starine, u suizdavaštvu Synopsisa i Plejada iz Zagreba.

Impozantna povijesna studija izlazi u godini kada se obilježava 80. godišnjica osnutka logora Dalmatinaca u El Shattu i rezultat je petogodišnjeg istraživanja i pisanja, temeljenog na obimnom arhivskom materijalu i terenskom radu hrvatskih i inozemnih arhiva i opsežne literature, kaže se.

Obuhvativši sve aspekte života Dalmatinaca u logorima Italije i Egipta knjiga nudi detaljan pregled nastanka i repatrijacije zbjega kao i analizu uprave, javnih službi, političkog života, zdravstva, organizacije života i rada, komunalnih pitanja, prosvjete, kulture, medijskog izdavaštva i vjerskog života šatorskih gradova, kao i odnosa prema Saveznicima.

Autor posebnu pozornost posvećuje zbjegu svog rodnog Vrgorca, obogaćujući tekst s gotovo 20 svjedočanstava lokalnih stanovnika te popisom imena vrgorskih izbjeglica. Knjiga je  obogaćena s više od 1100 bilješki te preko 150 fotografija, karata, tablica i grafikona.

Knjiga će biti predstavljena u Zagrebu u utorak 30. travnja u Hrvatskom državnom arhivu, a o njoj će govoriti Tihomir Ponoš, Nataša Mataušić i Branko Radonić.


Reci što misliš!