Sport

Košarka , KK Zadar

Gunjević: Prolongiranje natječaja od strane Udruge Grad košarke je manipulativna i kukavička rabota

Gunjević: Prolongiranje natječaja od strane Udruge Grad košarke je manipulativna i kukavička rabota

Kandidat za direktora KK Zadar s.d.d. David Gunjević, ujedno i bivši direktor kluba, medijima je dostavio izjavu vezanu uz zadnje priopćenje Udruge Grad košarke te pismo koje je na današnjem razgovoru za direktora KK Zadar pročitao predstavnicima Nadzornog odbora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Iako je inicijalno priopćenje, koje Vam dostavljam niže, bilo predviđeno nakon razgovora s Nadzornim odborom, u međuvremenu sam pročitao objavu iz Udruge Grad košarke pa Vam nastavno na nju dostavljam i svoju izjavu:

Pravom svakog člana Udruge da se kandidira za člana Nadzornog odbora ostvareno je načelo demokratičnosti a činjenica što sam ja na kraju ostao jedini kandidat ga ne narušava jer se svatko imao pravo kandidirati, pa je jasno da prolongiranje i izigravanje natječaja predstavlja očit primjer manipulativnog, malicioznog, neetičnog i protupravnog postupanja užeg vodstva Udruge koje je u suprotnosti s temeljnim načelima na kojima je zasnovana.

Stoga, odluka Upravnog odbora da se prolongira natječaj, osim što nema uporišta u načelu demokratičnosti na koje se pozivaju, dovodi do jedinog logičnog rješenja - da nakon ovakve manipulativne i kukavičke rabote uže vodstvo Udruge podnese neopozive ostavke još danas.

Poštovani Nadzornici i budući Kolege,

hvala Vam na izdvojenom vremenu i što ste me odlučili saslušati. Imam nekoliko pitanja na koja ne tražim odgovore, ali bih volio da o njima do našeg sljedećeg susreta dobro razmislite.

Prvo, postavit ću pitanje etičnosti i sukoba interesa unutar vašeg nadziranja. Naime, iako otkriveno i potvrđeno na stranicama Svjetske košarkaške federacije, FIBA-e, kako su neki vaši članovi, tijekom svog mandata, točnije 14.11.2023., postali agenti za igrače, dobio sam informacije kako nekima od vas to ipak ne predstavlja preveliki problem premda je isto napravljeno dva mjeseca nakon sazivanja skupštine (8. rujna 2023.) i potvrde ulaska u Nadzorni odbor? Dodatno, izjava predsjednika Nadzornog odbora a koju su pročitale potencijalno stotine tisuća ljudi, jer se radi o službenom priopćenju FIBA-e, glasi – citiram: “U svojim ranim tridesetima počeo sam više razmišljati o tome da postanem agent. Također, s obzirom na to da imam mnogo košarkaških prijatelja ne samo po Europi, već i po cijelom svijetu, te veze čine postajanje agentom logičnijim.” Pa iako nisam pravnik, želim vjerovati kako negdje postoji neki etički kodeks po kojemu se putovanja i sastanci po regiji te praćenje mladih igrača tijekom predsjedavanja Nadzornim odborom nekog sportskog kluba, a posebice KK Zadra, ne čine logičnim.

Ipak, mislim kako postoje neki od vas kojima taj postupak nije samo etički upitan, već i potencijalno štetan za integritet i budućnost kluba kojega nadzirete te Vas podsjećam kako je bivši predsjednik smijenjen radi puno benignije „Đabaleaks“ afere.

A što tek reći na novi ugovor sportskom direktoru? Iako ste dobro upoznati kako osim zauzimanja mjesta u autobusu i promatranja utakmica u prvim redovima Ričardov frend ne služi ničemu, smatram šokantnim činjenicu da ste mu za ulogu fikusa odlučili i podebljati plaću za višestruko veći iznos. Ovaj čin osim što je šokantan, posebice u svjetlu činjenice da je tijekom njegovog mandata KK Zadar izgubio barem deset perspektivnih igrača a na ljeto će i ono što je preostalo, podiže letvicu u analima svih zadarskih uhljebljivanja.

Na kraju moram istaknuti smiješnu, pomalo „putinovsku“ praksu u procesu izbora novog direktora, još jednog Ričardovog frenda. Unatoč prividu demokratskog izbora, čini se da je kandidat unaprijed odabran, a dodavanje dodatnih kandidata služi samo kao dimna zavjesa za stvaranje iluzije izbora.

I da, u protekla dva tjedna od dobivanja kredita s računa vam je otišlo cca 400 000 eura, a s obzirom na tempo trošenja do lipnja neće biti lipe. Zato i neću pitati što je s predstečajnom nagodbom, ili pak sa sponzorima za koje ste me tako hrabro prozivali. I pazite li uopće na obveze ugovora kojim ste pompozno obećavali ozdraviti klub u sljedeće dvije godine.

Jer nadziranje financija ionako nikada nije bio posao Nadzornog odbora.

Srdačno Vas pozdravljam.

David Gunjević


Reci što misliš!