Sport

Košarka, AdmiralBet ABA liga doigravanje

Dok je bilo snage Zadar pružio junački otpor moćnoj Budućnosti

Dok je bilo snage Zadar pružio junački otpor moćnoj Budućnosti
Šime Zelić/PIXSELL

U drugoj utakmici četvrtfinala doigravanje za prvaka regionalne AdmiralBetABA lige košarkaši Zadra ugostili su u Krešinom domu pred oko 5 tisuća gledatelja momčad podgoričke Budućnosti. Puno kvalitetnija i bogatija Budućnost zasluženo je slavila rezultatom 73-80 i s 2-0 plasirala se u polufinale.

Prije početka utakmica održana je svečanost na kojoj je Luki Božiću dodijeljen trofej Dejan Milojević za MVP-ja regularne sezone te Danijelu Jusupu kao najboljem treneru sezone u ABA ligi. Održana je i minuta šutnje za preminulog Denisa Skitarelića, poznatog zadarskog igrača i trenera koji nas je jučer napustio.

AdmiralBet ABA liga, četvrtfinale doigravanja: KK Zadar - KK FMP Budućnost VOLI 73-80 AdmiralBet ABA liga, četvrtfinale doigravanja: KK Zadar - KK Budućnost VOLI 73-80

Važnost utakmice, odlične obrane ali i umor, pogotovo kod Zadrana, otežali su ruke strijelcima obaju momčadi, tako da je nakon pet i pol minuta igre bilo rukometnih 8-5 za Zadar. Niti jedni niti drugi nisu pogađali čiste zicere, a pogotovo se to odnosilo na odlično skautiranog i čuvanog Božića. Drugom tricom Lakića Zadar odlazi na najviših +6, no tada su se raspucali Ferrell (jedna) te Macoundou (dvije) trice, a minutu prije isteka prve četvrtine Freeman dovodi goste u vodstvo 14-15, koje su zadržali do kraja.

Zadar se bez obzira na očajan šut držao u egalu do 20-20, nakon čega Budućnost radi seriju 8-0 (trice Freemana i Wrighta, koš Kamenjaša) i bježi na +8. Davis i Ramljak zabijaju trice za domaćine i približavaju se na 27-30, a nakon četiri pogođena bacanja (po dva Lakića i Žganeca) i na minimalnih 31-32, dvije i pol minute do poluvremena. Ipak, Zadrani rade previše pogrešaka dok Tanasković stavlja 4 poena za 33-39 nakon 20 minuta igre.

Previše promašaja Zadrana u prvom dijelu, šut za dva na 35, za tri na 38 a slobodna bacanja na 50 posto. Lakić 11 a Žganec 8 za Zadrane te Macoundou 11 za Budućnost  bili su najbolji strijelci.

Puno odlučnije iako ne i baš i previše preciznije je Zadar ušao u drugo poluvrijeme ali je iskoristio pogreške gostiju i s nekoliko lijepih akcija (zakucavanje Lakića, par čudesnih asistencija Božića) radi seriju 9-2 za novo vodstvo, 42-41 točno na polovici treće četvrtine. Nakon prekida utakmice od nekoliko minuta zbog kvara na semaforu za 24 sekunde, Zadrani su se ohladili, griješili u serijama, promašivali zicere što su gosti iskoristili i serijom 9-0 otišli ponovo na +8, 42-50. Do kraja četvrtine Zadar radi seriju 5-2 za 47-52, rezultat kojim se ušlo u posljednju dionicu i koji je još obećavao neizvjesnost do kraja.

Međitim od toga nije bilo ništa, onako kako je Zadar ušao u treću, tako je Budućnost ušla u četvrtu dionicu i serijom 11-2 u 34. minuti otišla na +14, 49-63 i tu je pitanje pobjednika utakmice bilo riješeno. Imali su gosti i +15, no do kraja su Zadrani uspjeli malo ublažiti poraz i nakon 40 minuta na semaforu je svijetlilo 73-80 za Budućnost.

Prevelika razlika u broju kvalitetnih igrača presudila je i večeras. Višetruko skuplja i kvalitetnim igračima ispunjena Budućnost je tako zasluženo slavila i u Krešinom domu te se plasirala u polufinale doigravanja za prvaka regionalne lige.

Zadar se borio koliko je mogao sa skraćenom rotacijom (igralo osam igrača, od toga su Mekić i Davis skupa odigrali 15 minuta) i akumuliranim umorom (podsjećam, ovo im je bila 66. utakmica sezone) ali jednostavno za više nije bilo snage ni koncentracije. Da su kojim slučajem pogodili umjesto promašili 8 slobodnih bacanja (16/24) i da su imali manje pogrešaka (čak 15) moglo je sve biti drukčije.

Čestitke stručnom stožeru i momčadi Zadra koja je drugi putu dvije sezone igrala doigravanje u ABA ligi na odličnoj sezoni u ABA ligi, ali za nešto više od četvrtfinala neće biti moguće dok se ne riješi stabilno i bogatije financiranje kluba.

Statistika

Kod Zadra najefikasniji Lakić sa 17 poena te po 4 asistencije i skoka, Božić je ponovo bio na rubu tripel-double učinka, zabio je 15 uz 9 skokova i 10 asistencija, Ramlja je dodao 14 uz 9 skokova, Mazalin je skončao s 10 a Žganec s 9 poena i 8 sk0okova.

Budućnost su do pobjede predvodili Makoundou s 19, Ferrell s 13, Kamenjaš s 12 poena i 10 skokova te Magee s 11 poena.


Reci što misliš!