Događaji

KREŠENDO NA VITRENJAKU

Dalma Oleum i Drago Malić šampioni Dana Masline

Dalma Oleum i Drago Malić šampioni  Dana Masline

Na zadarskom Vitrenjaku ispred JK Uskok sinoć su, uz prigodan program, proglašena najbolja maslinova ulja od ukupno njih 137, koliko ih je iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gote te Španjolske pristiglo na ovogodišnje 26. međunarodne Dane maslina.

Najbolja otvorena ulja i pakovine

U kategoriji  otvorenih ulja šampion je  OPG Drago Malić iz Sukošana. Njegov blend od Oblice (90 posto) i Pendolina (10 posto) ocjenjen je sa 99,80 od mogućih 100 bodova. U ovoj kategoriji među pet najboljih plasirali su se Dalma Oleum, Pakoštane, 99,75 bodova, Peter Pucer, Grožnjan, 99,75, OPG Čelini, Pakoštane, 99,70, Davor Buterin, Novigrad, 99, 65 i Karmela Gulan, Galovac, 99,60 bodova. 

Spomenimo još da su od ukupno 84 ulja u ovoj kategoriji njih 60 osvojila zlata, 13 srebra i 4 bronce. Bez medalje ostalo je 6 ulja. 

U kategoriji pakovina tj. ulja na tržištu  šampion je Dalma Oleum, u vlasništvu obitelji Vinka Lalina iz Pakoštana . Njihovo višesortno ulje  od  čiste  Oblice, osvojilo je 99,90 bodova. – Isto kao i lani, kaže Lalin i podsjeća da su i prošle godine na Danima masline bili šampioni.

U kategoriji pakovina među TOP-5  plasirala su se ulja OPG Lupić, Bale, 99,80 bodova, Lisjak d.o.o. Koper (SLO), 99,60, OPG Lupić, Bale, 99,55, OPG Čelini, Pakoštane, 99,45, i OPG Ante Vulin, Pakoštane, 99,45 bodova.

Pakovine su iz godine u godinu sve kvalitetnije, potvrđuje Filip Erceg, voditelj Profesionalnog panela  certificiranih senzoričara  zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.  Potkrijepljuje  to i rezultatima. Od 53 pakovine  njih 45 osvojilo je zlato, 3 srebro, 3 broncu, a samo dva ulja ostala su bez nagrade. 

Dodajmo još da su oba šampionska ulja prerađena u Uljari Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.

Nakon  proglašenja šampiona i dodjele nagrada sudionici Dana masline nastavili su druženje na prigodnim domjenku uz srdele, inćune, domaća vina i pjesmu Vokalne supine Kantalice. 

Priznanja za postignuća u maslinarstvu i uljarstvu

Krešendu na Vitrenjaku predhodilo je svečano otvaranje manifestacije uz prigodne riječi Benita Pucara i županijskog pročelnika Daniela Segarića koji je i otvorio ovogodišnje  26. po redu međunarodne Dane masline.

U sklopu otvaranja  dodijeljene su i posebna priznanja pojedincima koji su ostvarili važna postignuća u maslinarstvu i uljarstvu.

Priznanje “Stanko Ožanić” za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva zaslužio je dr. sc. Slavko Perica iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Priznanje  Uzorni maslinar dobio je  Nikša Ivanac iz Ugljana ,  a  Maslinarsko srce za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu Tomislav Čudina iz Pakoštana.  Maslinarska nada Zadarske županije je Pellegrin Kurtin iz Kali koji prednjači u praktičnom maslinarstvu  i studiju na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučililišta u Zadru. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željka Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Posthumno je dodijeljeno i prošlogodišnje priznanje Stanko Ožanić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću. Laureat 2023. i doajen hrvatskog voćarstva, lani nažalost nije mogao nazočiti dodjeli. U međuvremenu je preminuo, a priznanje je sada preuzeo njegov sin Dubravko Miljković.

Maslinarski kalendar i kako smanjiti stres kod maslina?

Nakon nagrada laureatima, uslijedio okrugli stol na temu: Kako umanjiti stres kod maslina izazvan klimatskim promjenama. Uz voditelja   mr. sc.  Marijan Tomac,  a  o temi su govorili i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici  i stručnjaci doc. dr. sc. Slavko Perica,  dr. sc. Andrija Finka, dr. sc. Tomislav Kos i  Marko Dobrić, dipl. ing. agr.

 Istom prigodom  predstavljen je  su  Veliki maslinarski kalendar autora mr. sc.  Marijana Tomca i Ivana  Tomac Talajić, dipl. ing.  Radi se zapravo o plakatu dimenzija 80 x 60 cm na kojemu su putem ilustracija, slika i kratkih opisa prikazani najvažniji radovi u maslinarstvu tijekom godine počevši od rezidbe, obnove starih i zapuštenih maslina, navodnjavanja, gnojidbe,   zaštite od bolesti i štetnika do berbe maslina i čuvanja ulja.

 Niz događanja u Poljani

Dani maslina  nastavljaju se danas, u subotu, nizom zanimljivih događanja  na otoku Ugljanu u mjestu Poljana. Domaćini, Turistička zajednica općine Preko u suradnji s Udrugom Pojonsko srce priređuju su svim sudionicima i gostima Dana masline  druženje uz obilje hrane, pića i zabave za sve.

Održat će se i sajam Hrvatskog otočkog proizvoda.

U maslinicima na programu je  pokazna rezidba za uzgojni oblik polikonične vaze koju će  uz aistenciju Marijana Tomca prezentirati dr. sc. Šime Marcelić.  Neće izostati  ni tradicionalno natjecanja u pripremi jela „žgvacet“ (mlada janjetina s bižima) i niz  drugih zanimljivih  događanja. Sve u prirodnom okruženju što  je  posebnost Dana masline po kojima se razlikuju od većine drugih maslinarskih manifestacija.

Dani masline/N.J.

 


Reci što misliš!