Sport

košarka, kk zadar

Naglić: Nažalost KK Zadar više nije primamljiva destinacija za igrače

Naglić: Nažalost KK Zadar više nije primamljiva destinacija za igrače
Sport023

Tri su dana prošla otkako je trener košarkaša Zadra Aramis Naglić stigao u Zadar i otkako je sa svojim pomoćnicima Frankom Sterlom i Samirom Žužom krenuo s onim neslužbenim dijelom priprema za novu natjecateljsku sezonu.

One službene počet će u srijedu 16. kolovoza.

„Tako je. Iako je bilo najavljeno kako krećemo u ponedjeljak odlučili smo ipak odgoditi sve za srijedu jer je utorak blagdan Velike Gospe pa da na prekidamo pripreme već nakon jednog dana. A što se tiče ovog neslužbenog dijela tu se okupilo desetak igrača, mahom mlađih, dok je od starijih tu Šime Špralja.

Tu je i Lovre Bašić koji pokazuje jednu dozu ozbiljnosti koja će mu svakako biti potrebna za daljnje pripreme. Treninzi su neformalni ali dosta intenzivni pogotovo kod tih mlađih gdje ćemo napraviti jednu selekciju onih koji će ostati i na koje ćemo računati u novoj sezoni.“

Koga očekujete na treningu u srijedu?

„Pa ovim igračima koji su sad tu pridružit će se oni igrači koji su još uvijek pod ugovorom i prema kojima će najvjerojatnije biti riješeni dugovi nagomilani kroz prošlu sezonu. To je bio i jedan od mojih uvjeta da uopće krenemo s poslom jer smatram da je lakše raditi kad su igrači u glavama čisti. To su Kristijan Krajina, Mislav Brzoja, Jakov Vladović i Lovre Bašić. I to je to. Nema nas baš previše.

Tu je još Šime Špralja koji će biti na jednom svojevrsnom „try-outu“ jer je imao kompliciranu operaciju leđa i ja se uistinu nadam da će proći liječnički pregled. Moram reći kako svakodnevno radimo na dovođenju igrača. Neki su pred realizacijom ugovora ali o imenima neću jer ne bi bilo korektno prema njima.

Nije lako sastaviti momčad niti je KK Zadar primamljiva destinacija, a niti ima igrača na tržištu, pogotovo hrvatskih igrača, koji mogu zadovoljiti kriterije natjecanja koja nas očekuju. Tu je još jedna otežavajuća okolnost, a to je budžet za momčad za ovu sezonu koji će biti još manji nego lani. Kada se sve to zbroji mogu reći kako radimo jedan težak posao ali još uvijek sam optimist.“

Na kraju prošle sezone rekli ste kako ona mlada garda zadarskih košarkaša poput Jurice, Jelenkovića i ostalih, teško može odgovoriti ritmu jakih natjecanja kao što je ABA liga. Vidimo da su Jurica i Jelenković zasad tu na treningu, dok su klub napustili Ivan Vraneš i Mario Špaleta. Jeli se što promijenilo i koliko  uopće računate na njih u ovoj sezoni?

„Pa prije svega moram reći kako mi je žao što je Mario Špaleta napustio klub. Smatram kako bi nam u današnjim okolnostima jedan centar takvih fizičkih predispozicija svakako dobro došao. Bio bi znatna ušteda ukupnom budžetu i jedan potencijalno dobar domaći igrač. Mislim da se prema njemu odnosilo dosta podcjenjivački ali nisam mogao u tom vremenu o ničem odlučivati pa se ne želim vraćati na tu temu.“

Kakav je status Marka Jurice i Tonija Jelenkovića?

„Pa već sam Vam jednom rekao kako tu postoji jedno preskakanje stepenica. Ti dečki koji su danas u momčadi ili barem blizu nje i očekuju minutažu u ABA ligi bi trebali imati jednu dvije sezone u A-1 ligi na jednoj dobroj razini što dosad nije ostvareno. Ne želim pametovati na koji način bi se to trebalo odraditi, dali kroz posudbe ili na neki drugi način, no svakako i ti igrači i njihova okolina ponekad previše očekuju.

I tu sad dolazimo do dvostrukih kriterija. S jedne strane gdje su nam djeca i ako ne igraju onda ne valja, a ako igraju, pa se gube utakmice, onda opet ne valja. Tu treba biti jako realan i jako dobro procijeniti kvalitetu. Ali ne pričamo tu samo o Jurici i Jelenkoviću. Ja ne vidim zasad niti neke nove klince koji bi uopće bili tu na pragu.“

Evo još samo za kraj recite nam otprilike kako bi trebale izgledati pripreme KK Zadar?

„Dakle, krećemo u Zadru. Uspjeli smo dogovoriti prijateljsku utakmicu u gostima kod Splita 2. rujna nakon čega idemo u Italiju u Jesolo 07. rujna na jaki međunarodni turnir na kojem prvu utakmicu igramo protiv aktualnog prvaka Italije Venecije, a potom i sa pobjednikom utakmice Kopar – Šibenik.

Po povratku u Zadar ćemo potražiti još neku pripremnu utakmicu, a onda putujemo u Mađarsku na još jedan jaki turnir. Prije samog početka natjecanja u ABA ligi gledat ćemo odigrati još pokoju utakmicu i to je to. Moram reći kako smo na ova dva turnira ugošćeni s jednim dignitetom što pokazuje kako ima KK Zadar još uvijek dobro kotira u tim okvirima.“

Iako vremena za pripremu svega ovog ipak se našao popriličan broj utakmica što je dobra stvar za momčad.

„Pa još kad bi mogli odgoditi početak sezone ha,ha…Šalim se. Ali nećemo više plakati. Ja sam svjestan da je početak sezona za nas paklen jer i u jednom i udrugom natjecanju prve utakmice igramo protiv Cedevite koja će ove godine imati jednu sjajnu ekipu. Trebat će sve to preživjeti ali nije me  strah. Nikad nisam bježao i probat ću složiti momčad koja će imati i karakter i optimizam, a za to će mi trebati i ovi okolni faktori koji će, nadam se, funkcionirati ove godine“, zaključio je Naglić.


Reci što misliš!