Sci-Tech

Nova poboljšanja

Novi alati i servisi na portalu eZadar.hr

Novi alati i servisi na portalu eZadar.hr

eZadar.hr već je 20. uzastopni mjesec najčitaniji gradski i regionalni portal u Hrvatskoj

Najčitaniji hrvatski gradski i regionalni  internetski portal, eZadar.hr nastavlja sa razvojem i uvođenjem novih sadržaja i alata za svoje vjerne čitatelje.

Novo: Arhiva Zadarskog kantuna

Ono što već danas možete primjetiti na portalu jest uvođenje Arhive zadarskih vijesti iz Zadarskog kantuna. Odlaskom u arhivu vrlo brzo i jednostavno pronaći ćete kronološkim redom (od zadnje unesene prema starijim) sve vijesti koje su vezane uz regiju Zadar neovisno o tome radi li se o standardnom članku, galeriji, intervjuu, kolumni, temi, sponzoriranom članku, natječaju, nagradnoj igri ili o tome pripada li članak u politiku, događaje, sport, zabavu, Grad Zadar, Zadarsku županiju ili bilo koju drugu kategoriju na portalu. Vjerujemo da će ovaj alat umnogome olakšati potragu za zadarskim vijestima.

Novo: Pratite nas na Twitteru i Facebooku

Živimo u vrijeme sve popularnijih društvenih servisa kao što su to između ostalih Twitter i Facebook. Najznačajnije vijesti iz Zadra, županije Hrvatske i svijeta koje objavljuje vaš portal već duže možete pratiti i na Twitteru, a danas smo dodali i logotipe s linkovima dvaju društvenih servisa iznad koordinata Zadra u logu na portalu.

Uskoro: Novi meteo servisi  i prognostičke karte

U želji da posjetiteljima vremenske prognoze na portalu neprestano
nudimo više i bolje i time bez premca zadržimo vodeće mjesto po
kvaliteti meteorološke informacije za zadarsko područje, na dijelu
portala koji se bavi vremenskom prognozom za nekoliko dana uvodimo novi servis u obliku prognostičkih karata s tri najvažnija meteorološka parametra - oborinama, vjetrom i temperaturom zraka.

Novi servisi rezultat su uspješne suradnje s Crometeo/MeteoAdriatic portalom koji pritom potpisuju idejno rješenje i tehničku realizaciju projekta.

S tehnološke strane, riječ je o regionalnom računalnom modelu za simulaciju stanja atmosfere u budućnosti, jednom od najcjenjenijih uopće a koji dolazi iz američkog Nacionalnog centra za istraživanja atmosfere - WRF-ARW u svojoj posljednjoj verziji.

Njegovi produkti u obliku prognostičkih karata koji će se uskoro naći na portalu, rezultat su izravne simulacije prognostičkog softvera, bez ikakve korekcije od strane čovjeka. Produkti se obnavljaju svakodnevno u ranim jutarnjim satima i pritom se prognozira vrijeme za 5 dana unaprijed.

Prognoza se pritom nudi na dvije domene, onoj većoj koja pokriva
područje cijele države na rezoluciji od 12 kilometara, te manjoj koja
pokriva šire zadarsko područje s rezolucijom modela od svega četiri
kilometra.

Posjetiteljima prognoze koji će zasigurno vjerno pratiti ove servise
treba napomenuti kako se pri tumačenju prognostičkih materijala ne smije biti doslovan, npr. ako je posvuda oko Zadra nacrtana povećana količina oborine, a samo iznad Zadra vrlo malo ili ništa, takvu situaciju se nikako ne smije shvatiti kao bezoborinsko vrijeme u samome gradu a istovremeno svuda okolo kišu. Niti jedan prognostički model koliko god bio savršen nije u stanju uspješno prognozirati takve sitne detalje.

Također, treba imati na umu da je prognoza za dulji vremenski period
znatno manje pouzdana nego za kraći; stoga će prognostički materijali za prvi i drugi dan biti osjetno točniji nego oni za četvrti ili peti.

Za one koji su često duže na moru, biti će dostupna i mogućnost stvaranja PDF datoteke za štampanje traženog vremenskog perioda za sva tri parametra (temperatura, oborine, vjetar), što će umnogome olakšati boravak na moru. Uskoro spremamo ugodno iznenađenje i brojnim sportskim ribolovcima na zadarskom području. No o tom nekom drugom prigodom.

Za više informacija uz raspravu o našem prognostičkom modelu, svakako posjetite Forvm i njegov podforum "Vrijeme " gdje ćete dobiti odgovore na sva vaša pitanja. 

eZadar.hr u kolovozu 2009.

eZadar.hr i u kolovozu 2009. najčitaniji je hrvatski gradski i regionalni internetski portal u Hrvatskoj (20. mjesec za redom od siječnja 2008.) s dosegom do 8,18% hrvatske internetske populacije.

U kolovozu nas je posjetilo 226.715 jedinstvenih korisnika (133.106 hrvatskih korisnika ciljane skupine od 18 do 49 godina) što nas i dalje svrstava u TOP 10 hrvatskih news portala.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.