Ostalo / Kolumne

SEDMI PEČAT

Late Night with the Devil: A naš večerašnji gost je …

Late Night with the Devil: A naš večerašnji gost je …

Žanr horor filma posljednjih 10, 15 godina proživljava pravu renesansu, a za to je zaslužan i dobar dio autora iz udaljene nam Australije. Od ''The Babadooka'', preko ''Relica'' i ''Bloody Hell'' pa sve do prošlogodišnje senzacije ''Talk to Me'', ta je zemlja postala legitiman izvor reinvencije ovog, kod publike i dalje jako dragog žanra, a to se dokazuje i s filmom ''Late Night with the Devil'' koji ubacuje neke prilično dobre i svježe ideje kroz dobro 'iscijeđenu' tematiku demonske opsjednutosti.

Od pilot epizode kasnovečernjeg talk showa 'Night Owls' s početka 70-ih, preko uzleta do drugog najpopularnijeg talk show domaćina (prvi je naravno nedostižni Johnny Carson) u S.A.D.-u, tajnovitih okupljana s elitom u skrivenom kampu u Kaliforniji pa preko tragične smrti voljene mu supruge i drastičnog pada gledanosti emisije, Jack Delroy (D. Dastmalchian) se našao u nezavidnoj poziciji u kojoj mu čelnici matične TV kuće prijete ukidanjem showa ne uspije li nekim čudom pronaći novu publiku i srušiti gledanost emisije.  

Jack sve svoje nade za spasom karijere polaže u specijal povodom 'Noći vještica' u kojem će među ostalom ugostiti spiritista Christoua (F. Bazzi), nekadašnjeg mađioničara, a sad tek zagriženog skeptika Haiga (I. Bliss) i na kraju parapsihologinju June (L. Gordon) u pratnji štićenice Lilly (I. Torelli), trinaestogodišnje djevojčice koja je preživjela masovno samoubojstvo štovatelja Sotone i za koju June tvrdi kako je opsjednuta demonom. Da će ovo biti nezapamćen TV prijenos, Jack shvati već prilikom Christouovog nastupa pred publikom nakon kojeg se dotični počne ponašati krajnje preplašeno i bizarno… 

Late Night with the Devil (2023)

Režija: Cameron i Colin Cairnes

Uloge: David Dastmalchian, Laura Gordon, Ian Bliss, Fayssal Bazzi, Ingrid Torelli, Rhys Auteri, Josh Quong Tart, Georgina Haig…

Žanr: Horor

Trajanje: 93 min.

Sjećate se 'Showa Jerryja Springera'? Ako ste stari poput potpisnika ovih redaka (a i više) svakako su vam u sjećanju ostali barem fragmenti iz njegovih emisija, bizarni gosti, 'bolesne' teme i preglumljivanje svih prisutnih aktera, no publika je obožavala taj cirkus.

Po principu -što odvratnije, bolesnije i čudnije to veći broj gledatelja-, Springer se održao na tronu 'jeftine zabave' gotovo puna tri desetljeća, a Braća Cairnes (za sobom već imaju solidne hororce ''100 Bloody Acres'' i ''Scare Campaign'') su i sami zapazili bizarnu privlačnost takvih i sličnih emisija koje su od 70-ih naovamo preplavile televizije diljem globusa. Format kasnovečernjeg showa je postao sinonim za nešto odraslo, smjelo, drsko, ali i krajnje zabavno. Što bi se pak moglo dogoditi kad u jedan takav čudan show ubacite primjerice nešto nadnaravno i prijeteće? E taj odgovor dobivamo u ovom ispaljenom filmu.

Spojivši atmosferu tih emisija iz plodnih i šarenih 70-ih s okultnim i nadnaravnim, pričom o slavi i na što su pojedinci sve spremni kako bi je zadržali, publici željne bizarnostima, odnosno, s idejom tzv. 'found footagea', braća Cairnes su kreirala nešto uistinu napeto, originalno, ali i posve zabavno. Već s kvazi dokumentarnim prologom kroz kojeg nas narator upoznaje s usponom i padom Jacka Delroya, okultnom scenom Kalifornije i njezinim glavnim akterima te naglaskom kako je njegov ozloglašeni specijal s razlogom ostao zabilježen u TV analima, braća Cairnes nas vode na jednu dijabolično ludu vožnju u prošlost.  

Zahvaljujući posebnim filterima kamere i treštavom mono zvuku koji 'vrišti' iz TV priloga i emisija 70-ih, savršeno pogođenom studijskom scenografijom, šminkom i kostimografijom, dikcijom glavnih aktera i verbalnim dosjetkama specifičnima za taj period, Cairnesi su pedantno pazili na svaki detalj i teško vam je kao gledatelju odvojiti pogled od te vrhunski realizirane retro divote.

Đavo se u ovom slučaju doslovno skriva u detaljima, no njegova manifestacija je ostavljena za sam kraj. Kao čisti horor, ''Late Night with the Devil'' možda i ne obiluje s nekim pretjeranim prizorima nasilja i kojekakvim gadostima, no za one nenavikle, bit će ih i previše. Snaga ovog filma leži u satiričnom podtekstu priče, a on postavlja pitanje: -Jeste li spremni prodati vlastitu, ali i tuđe duše đavlu sve kako bi bili popularni?-

Zahvalni karakterni glumac David Dastmalchian ''(Prisoners'', ''The Suicide Squad'', ''Dune''…) ovdje je konačno dobio pravu priliku da kroz ulogu slave željnog voditelja Delroya pokaže svu raskoš svojeg glumačkog talenta i to naravno čini jeb*no dobro, a ništa lošiji nisu niti ostali članovi glumačkog ansambla koji na savršeno karikaturalan način portretiraju likove sumnjiva morala, oportuniste i znanstvene izopćenike. Nije ''Late Night with the Devil'' film bez mana, neke stvari su Cairnesi možda i zbrzano priveli kraju, ali u cjelini smo dobili itekako kvalitetan jedan i pol satni provod.  

OCJENA: 4/5


Reci što misliš!