Politika

H1N1

Kosor: 'Ne perite ruke od odgovornosti!'

Kosor: 'Ne perite ruke od odgovornosti!'

Cjepivo protiv nove gripe stiže tek početkom prosinca i prednost cijepljenja imat će kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici

Premijerka Kosor otvorila je sjednicu Vlade izvještajem o svinjskoj gripi zbog koje su do danas preminule tri osobe te pozvala ministre da peru ruke, 'ali ne od odgovornosti'.

'Perite ruke i ostanite udaljeni bar jedan metar', predlaže premijerka Kosor iako je, kaže, i ona sama prekršila to 'pravilo', jer je prije sjednice Vlade bila nešto bliže ministru financija Ivanu Šukeru, jer mu je čestitala rođendan. Rekla je da to treba ipak izbjegavati i poručila: 'Perite ruke, ministri i ministrice, ali ne od odgovornosti i posla!'

Ministar zdravstva Darko Milinović ponovio je da je zdravstveni sustav spremno dočekao pandemiju te da je ministarstvo bilo dodatno opterećeno sa 200 milijuna kuna.

Vlada kupuje umjetna pluća

Vlada je iz 'proračunske rezerve' koja je sve manja, izdvojila 1.189.340 kuna za ECMO aparate i respiratore za djecu u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević.

'ECMO su kao umjetna pluća i pomažu u liječenju uznapredovale bolesti', rekao je Milinović koji je ponovio da je na terenu 100.000 antivirusnih lijekova koji će biti besplatni za sve oboljele, a njih je 2.523.

Podijeljeno je 362 cjepiva za sezonsku gripu, a 200.000 novih doza ide u optjecaj. Spremna su 33 respiratora koja, kaže Milinović, čekaju eventualnu distribuciju zbog nove gripe.

Cjepivo protiv nove gripe stiže tek početkom prosinca i prednost cijepljenja imat će kronični bolesnici, trudnice i zdravstveni djelatnici.

Milinović je radi sprečavanja panike istaknuo da su smrtni slučajevi bili povezani s drugim bolestima i rekao da se takve komplikacije mogu dogoditi i s običnom gripom te da su simptomi nove gripe gotovo identični kao simptomi obične gripe.

Kosor žica potporu od SDP-a za arbitražni sporazum

Sporazum o arbitraži Slovenije i Hrvatske Vlada je uputila na raspravu u Sabor za slijedeći tjedan. Sve ovisi o podršci SDP-a koji su se najviše žalili zbog odabira arbitražnih sudaca.

Premijerka Kosor najprije se pohvalila da su ona i slovenski premijer Pahor bili prvi koji su 'uspjeli riješiti problem koji se vuče od 1992. godine' i rekla kako očekuje raspravu o ratifikaciji Sporazuma u Saboru već slijedeći tjedan.

Kako bi dobila podršku najveće oporbene stranke SDP-a, poslala je pismo predsjedniku EK Jose Manuel Barroso u kojem je, kaže, podsjetila na odredbu u Sproazumu o odabiru arbitara i tražila jamstvo da se arbitri biraju po određenim načelima.

'Danas su u ime Vlade državni tajnik Vlade Božinović i savjetnik za vanjsku politiku Davor Stier, osobe koje su uvijek u pregovorima, i tihoj a ne tajnoj dipomaciji, razgovarali s predsjednikom Komisije Barossom i dobili jamstvo na tragu pisma da će arbitri biti izabrani na tri načela: kompetentnost, nepristranost i neovisnost.' - rekla je Kosor.


Reci što misliš!