Politika

Bez dnevnog reda

Kosorica do zadnje minute ne želi iz Banskih dvora

Kosorica do zadnje minute ne želi iz Banskih dvora

Tehnička vlada Jadranke Kosor sazvala je za danas u 13 sati sjednicu u Banskim dvorima, bez objave dnevnog reda. Ovo je prvi put da tehnička vlada, koja je izgubila izbore, saziva sjednicu.

Profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti kaže da se ne sjeća da je ikada u Hrvatskoj tehnička vlada sazivala sjednicu nakon izgubljenih izbora, iako to nije neustavno. U tome ne vidi ništa sporno, no lošim smatra to što nije objavljen dnevni red sjednice, što je ranija praksa na koju su već upozoravali i u GONG-u.

"U svakom slučaju, trebali bi se suzdržati od trošenja novca i kadroviranja", kaže Zakošek.

Po Zakonu o postupku primopredaje vlasti, tehnička vlada Jadranke Kosor ne bi smjela donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, iako u iznimnim slučajevima, ako je to nužno zbog osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave, može imenovati vršitelja dužnosti. Ne smiju zaključivati ni važnije ugovore, osim ako bi nezaključivanje prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ako je zaključivanje ugovora nužno zbog ispunjenja međunarodnih obveza Hrvatske. Također, tehnička vlada će obaviti postupak primopredaje vlasti Milanovićevoj novoj vladi, nakon što ona dobije povjerenje novog saziva Sabora, piše danas.hr .

Inače, Sabor se mora konstituirati u roku 20 dana od objave službenih rezultata izbora. Predsjednik Josipović će ovu subotu Milanoviću uručiti odluku kojom ga imenuje mandatarom nove vlade, a tada će biti poznat i datum kad će biti sazvana prva, konstituirajuća sjednica novoga Sabora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.