Kultura

Kušaonica vina

Iz starog rudnika iznikao je Morlacco, skrivena oaza za uživanje nedaleko Zadra

Iz starog rudnika iznikao je Morlacco, skrivena oaza za uživanje nedaleko Zadra
Fabio Šimićev

Baš svaki detalj u prostoru Morlacco nedaleko Zadra priča o otpornosti i bogatom dalmatinskom nasljeđu. Kad tako posebnom ambijentu dodate ukusnu hranu i vino, dobijete savršen spoj.

Zamišljen kao prezentacijski centar običaja, kulture i podneblja podvelebitskog kraja te kušaonica vina na području općine Jasenice, Morlacco je mirisna oaza kojoj se divimo. Iznikla iz prašine starog rudnika, idealna je za sve željne odmora i okrijepe nakon dana provedenog u prirodi na Paklenici, Zrmanji ili plažama zadarskog kraja.

Vođeni vizijom i entuzijazmom, Nikolina i Josip Nekić 2018. godine kupili su ovaj stari rudnik boksita koji je nekada zapošljavao oko 250 ljudi i tako omogućavao razvoj regije. Kako nije bio u funkciji više od 30 godina, čitav teren bio je zapušten, čak pretvoren i u odlagalište glomaznog otpada. Ipak, u njemu se skrivalo pravo blago koje je ovaj bračni par prepoznao i odlučio se na obnovu, zajedno s partnerima – Danijelom i Ivanom Barjašić. Za to im je trebalo četiri godine, a od početka su znali da žele zadržati postojeću infrastrukturu i industrijski šik. Iz tog razloga nisu ništa rušili, već su rekonstruirali određene dijelove kako bi ih prilagodili svojim potrebama, točnije potrebama svojih gostiju. ‘Posjetite Morlacco i dopustite da vas inspirira kao što je inspirirao nas, da njegujemo svoje korijene i težimo boljoj budućnosti’,  pozivaju ih tako na svom Instagramu.

Osim obnove stare zgrade gdje su nekoć bili uredi, laboratorij za istraživanje kvalitete boksita te hale za strojeve, na terenu su posadili 10 tisuća sadnica lavande i tako od krša napravili prvu malu Provansu u kojoj možete sjediti, uživati u hrani, piću i opojnim mirisima bilja. Tamo izrađuju i u maloj trgovini prodaju sapune, ulje i svijeće od te iste lavande. Stari rudnik su, pak, pretvorili u prostor za odležavanje vina.

Ako želite pomirisati i okusiti pravo zaleđe Dalmacije, Morlacco je pravo mjesto za to. Dok uživate u prirodi, kušanju vina i domaćih proizvoda poput sira i pancete, osjetit ćete buđenje svih osjetila.

U sklopu Morlacca otvoren je i informativno-degustacijski centar Bura koji posjetiteljima otkriva sve tajne iskonske dalmatinske hrane i njezina nasljeđa. Kroz nekoliko prostorija “muzeja pod vedrim nebom” posjetiteljima pokazuju bogatstvo hrane nastale zbog – bure. Uživajte u mariniranoj i slanoj ribi, sočnom pršutu, šokolu, panceti i maslinovom ulju dok istražujete okuse Dalmacije. Nakon toga, odaberite čašu crnog vina koja će upotpuniti vaše iskustvo. Za desert, dočekuje vas raskošna ponuda – od rogača, smokava, smokvenjaka do badema i raznih slatkih delicija poput arancina i narančina.

Kroz sat i pol vremena vođene ture (koja stoji 40 eura po osobi) posjetitelji će otkriti okuse, mirise i povijest zadarskog zaleđa i podvelebitskog kraja, čiji su stanovnici odrasli uz buru, taj hladni, jaki i moćan vjetar. Jedna od zanimljivosti je da tura počinje u nekadašnjem rudniku boksita gdje će se prikazivati dokumentarni film o cijeloj povijesti rudnika, ali i ljudima i njihovog odnosa s hranom ovog područja.


Reci što misliš!