Politika

Radi do posljednje sekunde

Kosor: Osim današnje, bit će još jedna sjednica Vlade

Kosor: Osim današnje, bit će još jedna sjednica Vlade

Po Zakonu o postupku primopredaje vlasti, tehnička vlada Jadranke Kosor ne bi smjela donositi odluke o imenovanjima na dužnosti

Još uvijek aktualna premijerka Jadranka Kosor na današnjoj (srijeda) je sjednici tehničke vlade najavila kako će njezina vlada održati još jednu sjednicu prije konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora, prenosi slobodnadalmacija.hr

- Radit ćemo do posljednje sekunde. Ovo je tehnička vlada, ali naš posao se odvija u skladu s Ustavom i zakonima - naglasila je Kosor te dodala kako je Račanova vlada 2003. godine učinila isto ističući da 'pravila koja vrijede kada SDP vodi vladu moraju vrijediti i za vladu koju vodi HDZ', piše jutarnji.hr

Kosor je ustvrdila kako će glavna tema najavljene sjednice vlade biti izvješće o financijskom stanju u državi kao i izvješće o najvažnijim projektima koje je vlada napravila ne bi li se tako 'javnost barem malo upoznala s poslovima koje ova vlada napravila te na koje su vrlo ponosni'.

Na današnjoj je sjednici Vlada odobrila isplatu predujma iz trećine ovogodišnje neto dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, vrijednog 44 milijuna kuna, kako bi se osigurale stipendije za 10-ak tisuća djece branitelja. - To je jedan od najboljih projekata bilo koje vlade do sada, projekt na koji svi možemo biti osobito ponosni - ističe Kosor.

Tehnička vlada Jadranke Kosor sazvala je za srijedu u 13 sati sjednicu u Banskim dvorima, bez objave dnevnog reda. Ovo je prvi put da tehnička vlada, koja je izgubila izbore, saziva sjednicu, javlja Danas.hr. Kosor je iskorsitila sjednicu i da "pronosa" veliki broš HDZ-a, valjda se pripremajući za unutarstrabačku bitku i očuvanje predsjedničke fotelje. Najava je objavljena i na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske.

Profesor Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti kaže da se ne sjeća da je ikada u Hrvatskoj tehnička vlada sazivala sjednicu nakon izgubljenih izbora, iako to nije neustavno. U tome ne vidi ništa sporno, no lošim smatra to što nije objavljen dnevni red sjednice, što je ranija praksa na koju su već upozoravali i u GONG-u.

- U svakom slučaju, trebali bi se suzdržati od trošenja novca i kadroviranja - kaže Zakošek. Po Zakonu o postupku primopredaje vlasti, tehnička vlada Jadranke Kosor ne bi smjela donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, iako u iznimnim slučajevima, ako je to nužno zbog osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave, može imenovati vršitelja dužnosti.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.