Politika

Vlada predlaže

Jadranka Kosor: Nama ne treba MMF

Jadranka Kosor: Nama ne treba MMF

"Ovoj Vladi nije potreban MMF da bi odgovorno vodila javne financije i smanjivala troškove", poručila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na redovitoj sjednici svog kabineta, piše slobodnadalmacija.hr Aludirala je premijerka očigledno na najavu potpredsjednika SDP-a Slavka Linića da bi Kukuriku koalicija mogla u pomoć pozvati MMF, pa kao dokaz svoje tvrdnje ponudila prijedlog preraspodjele novca u proračunu za ovu godinu koji je Vlada usvojila i poslala u Sabor. 

Vlada predlaže da proračun ostane zamišljenih 95,3 milijardi kuna, a da se unutar toga milijarda i 575 milijuna kuna preraspodjeli među ministarstvima, pri čemu će najveći dio biti preusmjeren u Ministarstvo unutarnjih poslova za nabavku opreme i dječji doplatak te u Ministarstvo poljoprivrede za poticaje u agraru.

U Banskim dvorima su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su 234 milijuna kuna za rebalansiranje izborili uštedama na naručivanju vanjske suradnje, administrativnim troškovima i uredskom materijalu. Ministrica financija Martina Dalić izrazila je uvjerenje kako bi se do kraja godine moglo uštediti dodatnih 300 milijuna kuna u proračunu.

Rezervu prema prijedlogu proračunskih izmjena iznio je potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, koji je prozvao Ministarstvo regionalnog razvoja za neizvršavanje dijela obaveza prema općinama i gradovima na području od posebne državne skrbi.

Pritom se potpredsjednik Uzelac ogradio da nije uspio u neposrednom razgovoru sa ministrom regionalnog razvoja Božidarom Pankretićem raščistiti nedoumice oko spomenutih obaveza Ministarstva i tu činjenicu da ne može ostvariti uobičajenu komunikaciju sa ministrom u Vladi nazvao 'ne ponovilo se'.

"S prethodnim ministrom regionalnog razvoja Petrom Čobankovićem imao sam primjernu suradnju", upozorio je Uzelac. Božidar Pankretić replicirao je Uzelcu tvrdnjom da su sve obaveze Ministarstva regionalnog razvoja izvršene ili su potpisani odgovarajući ugovori o izvršenju. 

Pokrenuta je procedura da se radnici (ali ne i Uprava) Đakovštine d.d. u stečaju namire iz državnog proračuna. Vlada će sklopiti ugovor o preuzimanju radničkih potraživanja u stečaju Đakovštine od 28 milijuna kuna. Novac će, prema slovu ugovora, biti doznačen na račun Đakovštine odakle će ga stečajni upravitelj prebaciti na račune radnika najkasnije 15 dana od trenutka kada Vlada izvrši uplatu.

 SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.