Biznis

Hrvatska ne stoji dobro:

Novo izvješće o slobodi medija ukazuje na alarmantne trendove

Novo izvješće o slobodi medija ukazuje na alarmantne trendove
Marko Lukunic/PIXSELL

Novinari u zemljama uključujući Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Grčku i Italiju bili su suočeni s fizičkim napadima 2023. godine, navodi se u izvješću

Novo izvješće o slobodi medija u Europskoj uniji (EU) ukazuje na alarmantne trendove.

Sloboda medija je u opadanju diljem EU-a i “opasno blizu prijelomne točke” u nekoliko zemalja, navodi se u izvješću, a poseban naglasak je stavljen na raširene prijetnje novinarima i napade na neovisnost javnih emitera.

Unija za građanske slobode za Europu (Liberties) sa sjedištem u Berlinu objavila je u svom godišnjem izvješću o slobodi medija, sastavljenom od 37 grupa za ljudska prava u 19 zemalja, da su alarmantni trendovi koji su prethodno identificirani nastavljeni i u 2023. – iako bi novo zakonodavstvo na razini cijelog EU-a moglo ponuditi nadu za poboljšanje, prenosi Guardian.

Priručnik autoritarnih režima

“Sloboda medija očito je u stalnom padu diljem EU – u mnogim zemljama je to rezultat namjernog nanošenja štete ili zanemarivanja od strane nacionalnih vlada”, rekla je Eva Simon iz Libertiesa, e prava. “Ovo je priručnik autoritarnih režima.”Liberties je priopćio da je europski medijski krajolik i prošle godine bio obilježen velikom koncentracijom vlasništva nad medijima, neadekvatnim pravilima o transparentnosti vlasništva i brojnim prijetnjama neovisnosti i financijama javnih medija.

Uz to, dokumentirano je više slučajeva prijetnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja nad novinarima u nekoliko država članica, kao i ograničenja slobode izražavanja i pristupa informacijama diljem EU-a.

Liberties je preporučio Europskoj komisiji da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama, za koji je Simon rekla da je – unatoč kompromisima – stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija.

Nova direktiva EU-a cilja i na SLAPP tužbe, koje se rutinski koriste protiv novinara u nekoliko država članica EU-a.

Hrvatska ne stoji dobro

Novinari u zemljama uključujući Hrvatsku, Francusku, Njemačku, Grčku i Italiju bili su suočeni s fizičkim napadima 2023. godine, navodi se u izvješću, a u Mađarskoj i Slovačkoj novinari su bili suočeni sa zlostavljanjem i prijetnjama od strane izabranih političara.

U izvješću se navodi da se u Hrvtskoj često koriste SLAPP tužbe protiv novinara, a takva praksa uočena je i u Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj.

Koncentracija medijskog vlasništva ostala je visoka u Hrvatskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Nizozemskoj i Slovačkoj, s mnogim medijskim tvrtkama u vlasništvu samo nekoliko pojedinaca, što ugrožava raznolikost medijskih izvještavanja i povećava rizik od pristranosti.

U Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi i Nizozemskoj, novinari kritični prema vladi bili su isključeni s konferencija za tisak ili drugih službenih događaja ili su im uskraćeni dokumenti kojima su trebali imati pristup.

U Slovačkoj je populistički premijer Robert Fico “prekinuo svaku komunikaciju” s četiri medija optužena za “otvoreno iskazivanje neprijateljskih stavova”.

U Mađarskoj su mediji javnog servisa već “toliko pod jarmom vlade” do te mjere da je izvještavanje uvijek u skladu s interesima vladajuće stranke Fidesz, priopćio je Liberties.

Osim u Mađarskoj, navodi se da je javno emitiranje u “stanju nesigurnosti” u Poljskoj jer novi premijer Donald Tusk pokušava poništiti intervencije prethodne vlade, a postoji sve veća zabrinutost zbog vlada u Hrvatskoj i Italiji.


Reci što misliš!