26. Dani masline
Žgvacet 2024 u Poljani: Dražojkini skuhali najbolju janjetinu s bižima
Drugog dana manifestacije 26. Dani masline praktični dio nastave odvijao se u maslinicima Poljane na otoku Ugljanu. Uz magistra Tomca, pokazne rezidbe maslina prezentirao je dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima.
Sudionici su u Poljani imali prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te su uživali u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održavao i Sajam otočnih proizvoda.
Čestitamo pobjedničkoj ekipi u kuhanju janjetine sa bižima, ekipi ''Dražojkini'' iz Zadra i Tatijani Jadrijev koja je osvojila 1. nagradu za najbolje uređeni štand.
Nagrade je uručio predsjednik udruge "Pojonsko srce" Šime Ivanov.
Prve tri ekipe u kuhanju janjetine sa bižima:
1. mjesto: ''DRAŽOJKINI'' 178 bodova
2. mjesto ''TROTTER JUŽNI ZADAR'' 177 bodova
3. mjesto: ''MMMMMM'' - Poljana 176 bodova
Sve ekipe
sudionice u kuhanju janjetine sa bižima:
1. ''KAŠUNARI'' - Bibinje (Marin Režan, Marko Režan, Ante
Sikirić, Lovre Sikirić, Roko Sikirić).
2. ''SELO MI HEY'' - Preko (David Rušev, Martin Šoša, Mauricio
Lucin).
3. ''RELAX'' - Zadar (Danica Hržina, Zejna Olić, Senka Žuanić,
Venka Šušak).
4. ''POLJAKOV ZALOGAJ'' (Tripun Poljak, Jadran Jurin).
5. ''TROTTER d.o.o.'' (Južni) Zadar (Nikola Katalinić, Marijan
Tomac).
6. ''TAKOČ'' - Sutomišćica (Ante Blasić, David
Gržanov).
7. ''DRAŽOJKINI'' - Zadar (Drago Dražović, Mario Šimić, Edi
Tokić, Miro Buljat).
8. ''MMMM'' - Poljana (Marko Kolega, Ivan Šarin, Mario Mašina,
Jure Franin).
9. ''BAŽDARENI'' - Zadar (Stuble, Leki, Dado, Pinčić, Kurte,
Vrsaljko, Luka).
Ocjenjivački sud ocjenjivao je okus, miris i izgled jela, Renato
Kraljev, Dinko Babin, Dragan Luštica, Franko Ušalj, Ante Lončar,
Zoran Pantalon, Tatijana Jadrijev.
OPG-ovi:
1. OPG Zalović Marin - Tkon
2. Obrt Linđin - Kraj
3. Al Kaprone d.o.o. - Sveti Ivan Zelina
4. OPG Frane Gudelj - Benkovac
5. OPG Luiza Selin
6. OPG Pharos Zadar
7. OPG My Silba
8. Lončar Senka
9. OPG Marin Žuža
10. OPG Smoljan - Tkon
11. OPG Mandel - Kukljica
12. OPG Ženpera - Žman
13. OPG Tatijana Jadrijev
Udruga ''Pojonsko srce'' zahvaljuje organizatoru: Udruzi prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i svima koji su bili u Poljani na 26. Međunarodnim danima maslina, hvala dr.sc. Šimi Marceliću na prezentaciji rezidbe u masliniku, Mažoretkinjama Otoka Ugljana i Pašmana, Zadarskom plesnom ansamblu, Udruzi TIM, Klapi Kontrada, ocjenjivačkom žiriju, svim ekipama sudionicama u kuhanju janjetine sa bižima, OPG-ima, Klapi Kontrada, Općini Preko, TZ Općine Preko, Zadar region, DJ Zdagi i svima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije.
Vezane vijesti
-
Pobjednici u pripremanju žgvaceta - gulaša od mlade janjetine s bižima momčad Dražojkini u sastavu Drago Dražović, Marko Šimić, Edi Tokić i Miro Buljat. Održan Sajam HOP-a i OPG-a, a druženje i zabavu organizirala Udruga Pojonsko srce
-
Uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter. Na ocjenjivanje pristiglo 137 uzoraka ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedno ulje stiglo je i iz Španjolske, ističe Benito Pucar
-
Gotovo svakodnevno smo postali izloženi kojekakvim prijetnjama, prirodnim katastrofama i kataklizmama i negdje na tom strmovitom putu ka neminovnoj apokalipsi, čovječanstvo je pomalo, ali sigurno počelo gubiti empatiju, toleranciju i nadu.
Izdvojeno
-
Bliži se datum beogradskih koncerata industrial metal velikana Rammstein, koji na Ušću nastupaju 24. i 25. svibnja
-
Britanski guru zdravlja Michael Mosley predstavio je jednostavnu tjednu rutinu koja bi mogla smanjiti rizik od nakupljanja kilograma.
-
Još imamo lipa sjećanja na peti Derivat na Kapetanskom u Zadru, a Teatro Verrdi počastio nas je najavom šestog - i to "razigravanjem Ražanca"!
-
Sve su zakuhali tviteraši...evo o čemu je riječ
Reci što misliš!