Politika

Godišnje izvješće

Što oporba očekuje od Milanovićevog izvješća o radu Vlade?

Što oporba očekuje od Milanovićevog izvješća o radu Vlade?

Premijer Zoran Milanović sutra će govoriti o 'stanju nacije', točnije, Saboru će podnijeti izvješće o radu Vlade. Novost je to u odnosima dviju institucija na Markovu trgu. I dok oporba danas dotjeruje svoja izlaganja, pitali smo ih što očekuju od premijerova govora i može li ponuditi neku novu viziju?

Godišnje izvješće o radu Vlade jedna je od novosti koje predviđa novi Poslovnik u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti. Članak 128. kaže kako će predsjednik Vlade usmeno izvijestiti Sabor o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade. Zašto je onda stavljeno kao 26. točka Dnevnog reda, upitala je na prošlotjednom aktualcu odmah oporba, no predsjednik Sabora Josip Leko bio je neumoljiv.

"U utorak startamo s tim", odgovorio je Leko HDZ-ovom Davorinu Mlakaru koji je upitao zašto jedna tako bitna stvar nije odmah na početku Dnevnog reda jesenskog zasjedanja Sabora.

Predsjednik parlamenta zaključio je kako je u interesu Sabora i građana da se s izvješćem počne upravo u ovom tjednu jesenskog zasjedanja. Govor predsjednika Vlade može trajati najdulje jedan sat, na njega nije dopuštena replika, o njemu se vodi rasprava, a u njoj mogu sudjelovati samo klubovi zastupnika čiji predstavnici mogu govoriti najdulje 20 minuta. Nakon njih, premijer podnosi 20-minutno završno izlaganje. U raspravi nije dopuštena replika. Sve su tehnikalije poznate, no ne i sadržaj govora o kojem se tek nagađa.

HDZ-ov Gordan Jandroković smatra da premijer sutra neće ponuditi ništa novo. Smatra da je u dosadašnjem mandatu otvorio čitav niz sukoba na društvenoj i javnoj sceni, dok se istodobno ne bavi rješavanjem vitalnih problema građana i vrlo malo priča o gospodarstvu.

"U sutrašnjem izlaganju očekujem da će ponovno negirati sve loše što se dogodilo za vrijeme njegove vladavine, i očekujem da će pokušati prikazati da je situacija bolja nego što objektivno jest. To je karakteristika njegova rada, vjerujem da će takav biti i sutra", rekao je Jandroković.

Laburist Dragutin Lesar zna što ne bi htio čuti od premijera.

"To je da premijer previše vremena ili da uopće spominje ideološke, svjetonazorske teme. Da se bavi ustavnim promjenama, istražnim povjerenstvima, Viviane Reding, ćirilicom, zdravstvenim odgojem, referendumom i svim ideološkim temama koje je nametao hrvatskoj javnosti posebice posljednjih šest mjeseci", rekao je šef Hrvatskih laburista.

I dok bi Lesar volio da premijer ponudi viziju gospodarskog razvoja, posebno industrije, nezavisna Jadranka Kosor smatra da budućnost, odnosno rješavanje gospodarstva i nezaposlenosti, jest ono čemu se Milanović treba okrenuti, no istodobno misli kako ne smije preskočiti ni teme poput tzv. Lex Perkovića i ćirilice u Vukovaru. Očekujem da, govoreći o Hrvatskoj danas, premijer govori o tome što će biti s Hrvatskom sutra, dakle 2014. i 2015. godine, poručila je Kosor.

"Očekujem najave konkretnih poteza i razrješenja ovih problema koji nas nepotrebno vrte u krugu. To su problemi za koje sam mislila da su davno riješeni, prema tome Vlada tu mora ponuditi rješenja. Ali svakako, prije svega, jer smo na kraju druge godine mandata, rješenja za najvažnije gospodarske probleme", rekla je Kosor koja također smatra da bi Zoran Milanović sutra trebao dati i detaljnu analizu oko rebalansa proračuna ali i proračuna za 2014. godinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.