Politika

Niz kritika

Predstavnici klubova kritizirali Milanovićevo izvješće o stanju nacije

Predstavnici klubova kritizirali Milanovićevo izvješće o stanju nacije

U Saboru je godišnje izvješće o stanju nacije podnio premijer Zoran Milanović. Predstavnici klubova na izvješće su iznijeli niz kritika.

Ovo nije bilo izvješće Vlade nego govor premijera, rekao je laburist Dragutin Lesar.

Osvrnuo se na premijerov prošlogodišnji govor u kojem je najavljivao brojne poteze, projekte, a rezultati su, kaže Lesar, na kraju izostali. Osvrnuo se i na jednu pojavu koju, kaže, premijer ne vidi.

"Danas je hrvatski radnik jednu plaću od ulice. Zakasni li jedna plaća, ili zbog otkaza, neisplate, smanjenje plaće, slijede dugovi. Onda ide blokada pa ovrha i zbog toga je u Hrvatskoj njihova sudbina pučke kuhinje, kontejneri i plastične boce od kojih mnogi preživljavaju i pkoluju djecu. Tu pojavu nikad nitko iz Vlade nije vidio."

U ime kluba zastupnika SDSS-a govorio je Milorad Pupovac. Naglasio je kako je važno da prestanu rasprave koje destabiliziraju politički sistem i skreću pozornost s gospodarskih tema.

"Iz tog razloga bih htio postaviti pitanje: koji je smisao antićirilične i antisrpske kampanje u Hrvatskoj, koja se vodi u posljednjih godinu dana? Da pokvari ono što je postignuto ili je smisao da se dođe na vlast preko ćirilice, pa da sutra imamo ćiriličnu Vladu koja će još jedanput morati se posipati pepelom da nije to što je prikazivala, nego je u velikoj ljubavi sa manjinama. Zašto je to potrebno danas?"

DC-ova Vesna Škare Ožbolt naglasila je da građani u Hrvatskoj svaki dan proživljavaju isti strah, strah od krize, strah od nezaposlenosti.

"Na neki način ste i vi, a i mi svi postali sinonim Phil Connorsa iz filma Beskrajni dan, koji se uporno trudi promijeniti ga ali nikako mu to ne uspjeva. Meni se čini da mi svi skupa nismo našli tu čarobnu formulu kako izaći iz beskrajnog dana u kojem se Hrvatska nalazi. U ovoj zemlji najbolji profit ima farmaceutska industrija sa istim količinama Aspirina, istim količinama Normabela, upravo iz ovog razloga."

Nezavisna Jadranka Kosor zamjerila je premijeru što u svom govoru nije otkrio konture rebalansa proračuna i proračuna za iduću godinu, te je naglasila kako smo čuli puno manje toga nego što je trebalo reći. Osvrnula se i na prikupljanje potpisa za izmjene izbornog zakonodavaca.

"Jer ako vladajući budu pokušavali stajati u mjestu i ignorirati prikupljene potpise, imat ćemo ogromne probleme. Najednom će nabujati nova kriza, novi problemi, prosvjedi,novo nezadovoljstvo. Dakle, idemo sjest, idemo razgovarati, idemo pokušavati dogovoriti."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.