Politika

Na tapetu ministar poljoprivrede

Milanović na sjednici Vlade dijelio lekcije ministrima

Milanović na sjednici Vlade dijelio lekcije ministrima

Sjednica Vlade opet je poslužila premijeru Zoranu Milanoviću za dijeljenje lekcija. Ovoga puta na tapetu je bio ministar poljoprivrede i njegova zadužena, ugašena poljoprivredna apoteka za koju ministar godinu dana nije prijavio da je prenio vlasništvo. Zasmetala je Milanoviću i oporba koja se drznula Tihomira Jakovinu zbog takve sitnice prozvati za sukob interesa, ne videći balvan-revoluciju u svom oku.

"Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicima naprosto love, da se ljudi moraju pravdati, a u biti se nemaju oko čega pravdati", savjetovao je premijer ministre da budu strogi, oprezni i formalni kako se i njima poput kolege Jakovine ne bi dogodila sitnica da u imovinskoj kartici zaborave upisati promjenu vlasništva nad danas ugašenom popljoprivrednom apotekom dužnom 150.000 kuna, koju je nakon preuzimanja ministarske dužnosti morao prenijeti na odvjetnički ured.

"Tu naravno nema sukoba interesa, ali ima propusta. Prema tome, nemojte da se to bilo kome dogodi jer to nije teško ispoštivati", poručio je Milanović.

A takve sitnice i propuste, zna to premijer, jedva čekaju kritičari, dobronamjerni i zlonamjerni.

"I oni kritiziraju, oni koji ne vide balvan revoluciju u svom oku, ali traže iverak u tuđem i naći će ga. Dakle, nemojte im davati povoda", naglasio je premijer.

Ministar nakon premijera nije rekao ništa, a pred Banskim dvorima novinarima je u hodu dobacio da se za propust već ispričao.

"Povjerenik koji je preuzeo firmu dobio je naputke i to će biti riješeno", kratko je rekao Jakovina.

Milanović je jednog ministra kudio, drugog hvalio.

"Ovo zvuči kao prava mala reforma", rekao je Milanović.

Hvalu je pobrao ministar pravosuđa Orsat Miljenić, za prijedlog reforme zemljišno-knjižnog sustava u kojem postoji naslijeđe različitih pravnih režima i na različitim jezicima i u kojem za rješenje jednog predmeta treba prosječno proći 34 dana, u Starigradu na Hvaru čak 341 dan. Različita je i praksa drugostupanjskih presuda.

"Ono što radimo ovdje je ujednačavanje prakse. Osnivamo jedan jedini Visoki zemljišno-knjižni sud. Dakle, svi žalbeni postupci idu na jedan sud, na razini cijele države", pojasnio je Miljenić.

Zakonske bi izmjene trebale stvoriti i pretpostavke za stvaranje nacionalne digitalne zemljišne knjige, što znači da će se izvadak moći izvaditi bilo gdje.

"Znači nećete više morati otići na Krk ili na Brač da bi dobili za ono što je tamo. Otići ćete u Zagreb na gruntovnicu i to ćete dobiti. I to je jedna stvar koja ne samo da je predviđamo sada u zakonu kao tehničku mogućnost, nego smo blizu i realizacije. Dakle, ona ide i u stvarnost", naglasio je Miljenić.

Vlada je predložila i izmjene zakona prema kojima se minimalno trajanje roditeljskog dopusta produljuje sa tri na četiri mjeseca, s tim da će četiri mjeseca moći korisiti svaki roditelj.

"Evo ja se nadam da će ova prava malo više iskoristiti očevi", kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Predložene su i izmjene Zakona o elektroničkim medijima prema kojima se definira status neprofitnih audiovizualnih i radijskih programa te neprofitnih internetskih portala i uređuje mogućnost njihova sufinanciranja iz Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.