Lifestyle

#odgoj

Četiri načina na koje ćete postići da vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranima bude korisno

Četiri načina na koje ćete postići da vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranima bude korisno

Vrijeme koje djeca provode ispred ekrana postalo je jedna od najinteresantnijih tema u modernom roditeljstvu. Neki roditelji smatraju da je to nezaobilazan dio modernog života i da bi djeci trebalo dopustiti da istražuju i uživaju u elektroničkim uređajima prilično slobodno.

Neki vjeruju u obrazovnu i maštovitu moć ekrana, ali smatraju da je potrebno ograničavanje vremena. Treći brinu zbog izolacije i ovisnosti o elektronici i pokušavaju svesti vrijeme ispred ekrana na apsolutni minimum.

Učenje o korisnosti

Jednostavna je činjenica da su elektronički uređaji korisni i bitni za suvremeni život. Naša djeca odrastaju u ovom svijetu i roditelji bi trebali na to trebali gledati kao na priliku. Točnije, bilo bi dobro prihvatiti ideju dopuštanja malo više vremena ispred ekrana na način koji naglašava korisnost uređaja, piše portal motherload.com.

Poticanje obrazovnih sadržaja

Možda najuvjerljivija bila je Oxfordova studija o vremenu pred ekranom koja je sugerirala da djeca koja provode jedan ili dva sata dnevno gledajući TV ili komunicirajući pomoću digitalnih uređaja zapravo postižu višu razinu "društvene i emocionalne dobrobiti" od ostalih.

Ulaganje u filmsko iskustvo

I odrasli imaju problema s vremenom ispred ekrana. Međutim, moći ugasiti svjetla, postaviti film prilagođen obitelji i gledati zajedno kao u svom privatnom kinu je čarobno iskustvo. Djeca to vole, svi uživaju u filmovima i teško je zamisliti pozitivnije provedeno vrijeme pred ekranom.

Pridružite se zabavi

Jedan od najboljih načina da se uvjerite da je vrijeme ispred ekrana vrijedno ili čak korisno za djecu jest pridružiti im se i sudjelovati s njima. To znači naučiti ih kako koristiti određene uređaje ili programe, gledati simpatična YouTube videa ili igrati igrice s njima. To ne znači da trebate nadzirati svaki trenutak vremena ispred ekrana. Djeci je potrebna sloboda za samostalno stvaranje, istraživanje i učenje. No osobito kod mlađe djece, dio prikladno ograničenog vremena pred ekranom izvrstan je način da se uvjerite da donosi više koristi nego štete.

​​​​​

Reci što misliš!