Događaji

Projekt Provir: Moda& Ekologija

U ekološkoj manifestaciji "Uz more, za more..." provedena akcija izvlačenja odbačenih ribarskih mreža iz mora

U ekološkoj manifestaciji
Šime Zelić/PIXSELL

Ekološka manifestacija “Uz more, za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske” održala se danas na plivarici Škoda koja je jutros u 11 sati isplovila iz zadarske luke Gaženica prema Ugljanu gdje se provela akcija izvlačenja odbačenih ribarskih mreža iz mora.

Kroz suradnju pionira održive mode u Hrvatskoj, modnog brenda Krie Designa i projekta Provir koji je pokrenuo ribar Božidar Blaslov iz Kali, svjedočili smo transformaciji odbačenih ribarskih mreža i najlona u održivu odjeću, te se tako uvjerili kako se inovacijom i posvećenošću svijet može promijeniti svijet na bolje.

Ekološka manifestacija “Uz more, za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske” održala se danas na plivarici Škoda koja je jutros u 11 sati isplovila iz zadarske luke Gaženica prema Ugljanu gdje će se provela akcija izvlačenja odbačenih ribarskih Ekološka manifestacija “Uz more, za more: zelena misija za održivu budućnost Hrvatske”

“Projekt Provir važan je za promoviranje ribarske tradicije i svega što smo naslijedili od svojih predaka. Što se tiče same suradnje s Kristinom, mogu samo dodati kako sam nakupeći toliko velike količine ribarskih mreža istraživao što mogu s time i kako, te tako u jednom članku naišao na nju s kojom je, ovaj projekt nakon 420 dana ugledao svjetlo dana”, pojasnio je ribar Božidar Blaslov.

Jedan od glavnih događaja manifestacije bila je panel rasprava koja se održala na brodu, a koji je uz organizatore ovog događaja, dizajnericu Kristinu Burju i ribara Božidara Blaslova, uključio i brojne osobe iz javnog života. Franka Batelić, David Skoko, Ivan Dečak, Dina Dragija, Marijana Batinić samo su jedni od onih koji su ovom prilikom dali podršku ovoj ekološkoj akciji.

Osim panela organizirana je i akcija izvlačenja ribarskih mreža iz mora te predstavljanje održive kolekcije odjeće koju potpisuje Krie X Provir. Ova kolekcija, napravljena je od tkanine budućnosti koja nastaje recikliranjem odbačenih ribarskih mreža i ostalog odbačenog najlona, a zahvaljujući vlaknu koje se beskonačno može regenerirati, ova odjeća nikada neće biti otpad. Dizajnerica Kristina Burja istaknula je veliko zadovoljstvo ovim otkrićem jer i sama smatra da je tekstilna industrija treći najveći zagađivač planete.

“Bavim se promicanjem održivosti u modnoj industriji još od 2016. godina. Mi se trudimo promicati upravo to jedno novo razmišljanje vezano za konzumerizam i hiperprodukciju i možemo reći da je danas trend biti “green” i ovo što predstavljamo je vlakno budućnosti odnosno način raspolaganjem otpadom u budućnosti.

Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji kazala je kako je održivi turizam dio kompletne gospodarske politike u Hrvatskoj te kako veliki fokus stavljaju upravo na more te problem prekomjernog izlova.


Reci što misliš!