Lifestyle

#odgoj

Znate li zašto je pokazivanje naklonosti tako važno za našu djecu?

Znate li zašto je pokazivanje naklonosti tako važno za našu djecu?

Većina roditelja današnjice živi vrlo užurbano. Stalno smo zauzeti, pod maksimalnim stresom i razmišljamo o brigama tog dana. Često zaboravljamo da najvažnija stvar koju možemo učiniti za svoju djecu kao roditelji je jednostavno zagrliti ih, piše portal BabyChick.

Zašto je izražavanje ljubavi i privrženosti tako važno za našu djecu

Tijekom proteklih deset godina brojna istraživanja na tu temu dokazala su da roditeljska naklonost prema djeci značajno utječe na njihovu buduću sreću i zdravlje.

Godine 2010. su istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke otkrili da su dojenčad s privrženim i pažljivim roditeljima odrasla u sretnije, otpornije i manje tjeskobne odrasle osobe.

Ova studija započela je kad su bebe imale samo osam mjeseci, kroz procjenu majčine naklonosti i fizičkih dodira kroz određen period. Sudionici su se naknadno opet vratili studiji kada su bili u 30-ima i intervjuirani su po pitanju svog emocionalnog zdravlja.

Studija je zaključila da su odrasle osobe čije su majke pokazivale "ekstravagantne" ili "nježne" oblike pokazivanja naklonosti imale mnogo manje šanse osjećati stres i tjeskobu. Podaci su također ukazali na to da je to najvjerojatnije zbog proizvodnje oksitocina u ranijim fazama života.

Oksitocin je kemikalija u mozgu koja se u ovim primjerima oslobađa u mozgu roditelja dok je preplavljen ljubavlju i povezanošću. Na sličan način ovo se događa i kod djeteta u istim situacijama.

Rano povezivanje

Da bi se uspostavila i podržala posebna veza između djeteta i majke, u posljednje vrijeme sve se više prakticira kontakt kožom na kožu odmah po rođenju. Utvrđeno je da to može pomoći smiriti bebe i uspavati ih, jer se tako osjećaju sigurne i voljene.

Prema članku u Scientific Americanu, djeca koja su živjela u siromašnom okruženju, poput sirotišta, imala su višu razinu hormona stresa kortizola od djece koja su živjela s roditeljima. Znanstvenici vjeruju da je nedostatak fizičkog kontakta u sirotištu značajan čimbenik ovih fizičkih promjena.

Nikad nije prekasno

Većina ovih studija vođena je od djetinjstva kako bi se zamijetili učinci tijekom godina. To ne znači da je ikad kasno za primjenu ovog principa, ako u najranijim fazama djetetovog života niste primjenjivali kontakt kožom na kožu. Fizički dodir i privrženost djeci uvelike utječu na njihovo ponašanje, osjećaj samosvijesti te cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje. Postoji mnogo načina za razvijanje naklonosti među članovima obitelji.

Stručnjaci potiču roditelje na male i svakodnevne načine iskazivanja privrženosti koji u užurbanom ritmu života ne oduzimaju puno vremena ni energije, a vrlo su značajni.

Radi se o usputnim fizičkim dodirima koje će omogućiti djetetu da osjeti naklonost roditelja i tako razvije povezanost. Primjeri za to mogu uključivati nježno maženje po glavi dok se igraju, trljanje leđa dok ih nosite na spavanje, grljenje prije odlaska u vrtić ili školu i slično.

Ove male geste će trajati samo nekoliko sekundi, ali oni će se akumulirati tijekom dana, zbog čega će djeca osjetiti tu povezanost koja je tako važna.

Pokazujte naklonost čak i kad ih disciplinirate

Dok im objašnjavate kako su njihovi postupci bili loš izbor, nastojte da ih fizički dodirnete. Možda s rukom na ramenu ili držeći ih za ruke. Ovaj nježan znak naklonosti pomoći će im da se usredotoče na vas i vaše riječi, a također im podsvjesno daje do znanja da ste još uvijek tu za njih.


Reci što misliš!