Lifestyle

#odgoj

Nekoliko malih "trikova" koji će vam pomoći pripremiti dijete na bebu u obitelji

Nekoliko malih

Kad donesete odluku o prinovi u obitelji, osjećaj je poseban. U iščekivanje svakog idućeg djeteta ulazite s više samopouzdanja i iskustva nego s prvim, ali javljaju se nove nesigurnost. Potrebno je pripremiti svoje dijete ili djecu na novog člana obitelji.

Kako djeca različite dobi reagiraju

Kako će vaše dijete ili vaša djeca reagirati na novu bebu, uvelike ovisi o tome koliko je dijete staro kad dobiva brata ili sestru. Toddleri najčešće neće razumjeti kad budete objašnjavali zašto vam je trbuh tako velik niti će moći pojmiti kakva im se promjena u životu sprema. Kad beba konačno stigne, najvjerojatnije će oponašati vaše uzbuđenje. 

Za djecu vrtićke dobi ovaj prijelaz mogao bi biti težak. Dijete staro od dvije do četiri godine neće moći najbolje razumjeti da vas sad treba "dijeliti" s novom bebom. U ovoj fazi maksimalno su vezani za vas, pa bi se mogli osjećati ugroženima. Sa starijom djecom ovaj je prijelaz sve lakši. Djeca koja već idu u školu moći će vrlo dobro razumjeti sve što im kažete, ali možda neće isprva biti oduševljena pozornošću koju nova beba dobiva.

Kako pripremiti toddlera na brata ili sestru?

S obzirom na to da je kod male djece ova prilagodba najosjetljivija, potrebno joj je posvetiti najviše pozornosti. Nikako nemojte zanemariti pripremu i komunikaciju sa svojim djetetom o ovome. Već u najranijim fazama trudnoće počnite raditi na tome. Možete djetetu pokazivati slikovnice u kojima njegov omiljeni lik dobiva brata ili sestru ili gledati neki crtani film o toj temi da biste mi približili što će se dogoditi. Uključite svoje dijete u pripremu, koliko god je to moguće. Neka sudjeluje u uređivanju bebine sobe i u odabiru igračaka. Tako će se osjećati kao da je dio novih događaja.

Budite što iskreniji o svemu što vas čeka kao obitelj. Neka dijete postane svjesno da će ga beba voljeti i da će ono voljeti nju, ali da će ona plakati i zahtijevati puno truda i pozornosti. Koliko god se bude željelo igrati s bebom, važno je da razumije da je krhka i da treba strpljenja da naraste i ojača.

Izbjegnite uvođenje velikih promjena u djetetov život u tom periodu i dozvolite mu da se u miru prilagodi na novog brata ili sestru. Odvikavanje od pelena, prebacivanje u vlastitu sobu i slične promjene obavite nekoliko mjeseci ranije ili odgodite za nekoliko mjeseci kasnije. Provodite što više vremena nasamo sa svojim djetetom dok još to možete.

Na koji način predstaviti novu bebu svom toddleru?

Kad se beba rodi, recite partneru ili ostalim članovima obitelji da dovedu vaše starije dijete kad budu dolazili po vas u rodilište. Nek vaše starije dijete drži bebu ako može, uz prisutnost i oprez vas ili nekoga od odraslih. Možete mu predložiti da unaprijed odredi neku igračku ili priču koju će pokloniti bebi kad ona stigne. Po dolasku kući uključite dijete u sve što možete vezano za brata ili sestru, kao što je pomaganje u presvlačenju, pjevanje i maženje. Kad god možete, ukradite nekoliko minuta svog pretrpanog rasporeda da budete nasamo sa starijim djetetom, bili to zagrljaji i čitanje priča ili dodavanje loptom.

​​​