Lifestyle

#hrana

Znate li koje boje treba biti žumanjak? Mogli biste se iznenaditi...

Znate li koje boje treba biti žumanjak? Mogli biste se iznenaditi...
Thinkstock

Nisu svi žumanjci jednaki i njihova boja otkriva puno više o tome što jedete nego što ste mogli misliti. Boja žumanjka ovisi o hrani koju kokoš jede, ali i o raznolikosti njene prehrane.

Ove različitosti u boji možemo zahvaliti pigmentu koji se nalazi u biljkama, zvanom ksantofil. Ako kupujete jaja u trgovini, vjerojatno ćete viđati jaja sa žumanjkom jarkonarančaste boje. To je zato što većina farmi koje su okrenute masovnoj proizvodnji jaja svoje kokoši hrani hranom koja sadrži ekstrakte ksantofila i luteina. 

Prehrana bogata lišćem nevena, žutim kukuruzom, zelenom hranom poput lucerne, narančinim korama, algama, mrkvom i sjemenkama stvara narančastu nijansu žumanjka. S druge strane, svijetli - gotovo bijeli - žumanjak znači da u prehrani kokoši koje nose ta jaja dominira sirak, zrno biljke koja sadrži manje pigmentacije od žutog kukuruza ili mrkve.

Što se tiče žumanjaka koji su crvenkaste ili crveno-narančaste boje, nijansa dolazi od ekstrakta ksantofila zvanog zeaksantin, koji se nalazi u tamnocrvenim ili zelenim biljkama kao što su paprika, kelj, špinat i brokula. Ovi tamniji žumanjci obično su bogatiji hranjivim tvarima poput omega-3, karotenoida i luteina, prema Broad Ripples Farmers Marketu.

Ipak, možete bezbrižno jesti žumanjke bilo koje boje; svi oni imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Boja jaja jednostavno ukazuje na vrstu nutrijenata koje unosite, a ne na to koliko nutrijenata ima, piše The Healthy.