Lifestyle

#prehrana

Što pojesti nakon mamurluka?

Što pojesti nakon mamurluka?
www.profimedia.hr

Iako će nakon burne noći mnogi posegnuti za prženom, masnom hranom, ona nije lijek za mamurluk. Liječnici za Daily Star savjetuju da su banane, avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir uvijek bolji izbor. Te namirnice pomoći će nadoknaditi izgubljene elektrolite i povratiti vam snagu.

"Izgubljene elektrolite obično je lako nadoknaditi kroz hranu. Banane su dobar izvor kalija, a avokado, orašasti plodovi i slatki krumpir magnezija. Izbjegavajte teško probavljivu hranu poput mliječnih proizvoda, rafiniranog šećera i masne hrane", kažu. 

Zato preporučuju da jedete svježe voće, povrće i juhe. 

"Ako ste izgubili puno tekućine, a samim time i elektrolita, povraćali ste ili imate proljev, možda biste trebali posegnuti za napitkom s niskim sadržajem šećera", dodaju. 

Također, važno je piti vodu da bi se spriječila dehidracija, ali to neće zaustaviti mamurluk.

"Brzina kojom vaše tijelo čisti toksine proizvedene konzumiranje alkohola ne može se promijeniti. Međutim, voda je još uvijek važna za sprječavanje ili smanjenje učinaka dehidracije uzrokovane alkoholom. Pijenje kave, više alkohola ili jedenje pržene, slane hrane također neće pomoći u liječenju mamurluka. Ako ste popili puno alkohola, važno je da pričekate najmanje 48 sati prije nego ponovo krenete piti kako biste svom tijelu dali vremena da se oporavi", ističu. 

Prekomjerno opijanje može imati ozbiljne kratkoročne i dugoročne posljedice po zdravlje. Kratkoročno može uzrokovati dehidraciju, mučninu, lošu koordinaciju, lošu procjenu, proljev, a u ozbiljnijim slučajevima, probleme sa sluhom i vidom, poteškoće s disanjem, nesvjesticu, trovanje alkoholom, pa čak i komu.

Dugotrajno opijanje može uzrokovati visoki krvni tlak, debljanje, probleme sa srcem, oštećenje živaca, oštećenje jetre i crijevne probleme, kao i povećati rizik od dijabetesa, a u ozbiljnim slučajevima oštećenje mozga, neplodnost i moždani udar.

"Mnogi kratkoročni učinci prekomjernog opijanja su neizbježni, a mnogi dugoročni učinci su nepovratni pa je najbolje piti umjereno", zaključuje tim liječnika.