Lifestyle

#prehrana

Veliko istraživanje na preko osam tisuća namirnica otkrilo koja je najbolja i najgora hrana za ljude

Veliko istraživanje na preko osam tisuća namirnica otkrilo koja je najbolja i najgora hrana za ljude

Kad je u pitanju zdrava hrana, klasifikacije postaju sve teže jer postoji veliki broj oprečnih tvrdnji. Ipak, znanstvenici tvrde da su sada razvili novi "kompas za hranu" koji rješava ovaj problem.

Izumljen od strane stručnjaka sa sveučilišta Tufts, grafikon uključuje više od 8000 vrsta hrane, pića i kombiniranih obroka, poput pizze.

Food Compass

Sustav profiliranja hranjivih sastojaka Food Compass ocjenjuje hranu na temelju ukupnih zdravstvenih prednosti i nedostataka od mogućih 100 bodova. Prema sustavu, sirovo voće poput malina nalazi se na vrhu ljestvice zbog svog nutritivnog sadržaja, dok instantni rezanci, poznati po tome što su izuzetno bogati natrijem, postižu jadan bod.

Iznenađujuće je to što su bijela riža s umakom od soje i sladoled jednaki po pitanju zdravlja, a obje namirnice imaju lošu ocjenu na ljestvici prehrane. Razlog je vjerojatno taj što je bijela riža brzi ugljikohidrat, sličan šećerima u sladoledu, s manje hranjivih tvari i manje vlakana od smeđe riže, koja ima bolje rezultate na ljestvici.

Još jedno iznenađenje je da tjestenina ima samo jedan bod više od cheeseburgera. Slično kao i riža, razlog je taj što se radi o tjestenini koja sadrži malo vitamina, minerala i vlakana u usporedbi s inačicom od cjelovitog zrna. Znanstvenici kažu da je tablica osmišljena kako bi pomogla potrošačima u donošenju zdravijeg izbora, potaknula tvrtke na stvaranje zdravijih proizvoda i olakšala tijelima za javno zdravstvo sustav označavanja.

Najbolje i najgore namirnice

Prvih pet namirnica u sustavu bile su sirove maline, slani bademi, curry od povrća, salata od tune i light majoneza. Ove namirnice imaju visoku ocjenu na temelju vitamina i minerala te omjera vlakana i proteina u usporedbi s negativnim čimbenicima poput loših masti.

S druge strane ljestvice, kao najgora hrana ocijenjeni su puding, instantne juhe, cheeseburgeri iz brze hrane, kukuruzne pahuljice i pizza s mesnim prerađevinama. Utvrđeno je da ove namirnice imaju previše negativnih utjecaja na zdravlje u odnosu na njihovu nutritivnu vrijednost te bi mogle pridonijeti bolestima povezanima s prehranom poput pretilosti i srčanih bolesti ako se konzumiraju prečesto.

Koristeći Food Compass, trebali biste se motivirati konzumirati hranu i pića s ocjenom većom od 70, a sve ispod 30 treba uglavnom izbjegavati. Sustav dodjeljuje ocjene na temelju 54 nutritivna svojstva, podijeljena u devet kategorija koje su povezane s bolestima povezanima s prehranom, poput pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih problema i raka.