Lifestyle

#odgoj

Pet odraslih razgovora koje djeca ne bi trebala slušati

Pet odraslih razgovora koje djeca ne bi trebala slušati
Freepik

Kad odrasli vode "odrasle razgovore" pred djecom, često upozoravaju djecu da ne postavljaju pitanja i da se ne upliću u ono što ih se ne tiče. Ipak, kad drugi odrasli ljudi govore o nekoj temi pred odraslima, zainteresirani su i vole sudjelovati. Ista stvar se događa i s mališanima i, ako ne želite da nešto slušaju, bolje je uzeti u obzir koje razgovore izbjegavati pred djecom.

Čak i kada se čini da djeca ne slušaju, to gotovo nikad nije tako. Stoga je vrlo važno toga biti svjestan, a kada morate razgovarati o nekim temama, učinite to nasamo, kada vam djeca nisu u blizini. Ne biste trebali dopustiti da vaši mališani dobiju više informacija od onoga što sami mogu razumjeti ili podnijeti.

Ogovarate druge ljudi

Ako želite da vaša djeca poštuju vas, druge ljude i sami sebe, onda ne govorite loše o drugim ljudima, čak i ako vam se ne sviđaju ili su vam učinili nešto što smatrate negativnim. Sačuvajte svoje argumente za razgovor s drugom odraslom osobom kada djeca nisu u blizini. Naravno, normalno je da se ne slažete sa svima, ali to ne znači da o njima ne možete govoriti s poštovanjem, čak i ako vam se ne sviđaju. Kritiziranje nije dobro, a još manje spominjanje negativnih riječi ili uvreda.

Pred djecom razgovarate o problemima koji se tiču odraslih

Ako vam je teško zbog posla, novca ili problema s drugim ljudima, pazite što govorite pred djecom. Vaša djeca bi trebala odrastati osjećajući se sigurno, znajući da ćete učiniti sve što možete da ih zaštitite. Stoga, ako im želite nešto objasniti, možete to učiniti, naravno, ali uvijek dobro odmjerite svoje riječi i prilagodite ih njihovoj dobi i sposobnosti razumijevanja. Ni u kojem slučaju im ne smijete iznositi svoje brige za odrasle jer ćete im tako nepotrebno stvoriti strahove s kojima se oni još nisu spremni nositi.

Govorite negativno o svojim dnevnim obvezama

Ako se ne osjećate ugodno na svom poslu, ako ne volite obavljati kućanske poslove itd., nemojte obezvrjeđivati ​​stvari koje radite svaki dan. Pazite da o svojim svakodnevnim obavezama ne govorite nevoljko. To može biti opasno jer dijete može shvatiti da je ispravno osjećati se demotiviranim za takve vrste obveza. Drugi aspekt koji treba uzeti u obzir je da to može dovesti do nepoželjnog apatičnog ponašanja. Stoga uvijek pokušajte pronaći pozitivnu stranu stvari, čak i ako vas ne motiviraju previše. 

Razgovarate o djeci kao da nisu prisutna

Možda su zaokupljeni igrom ili drugim stvarima i mislite da vas neće čuti ako pričate o njima. Nemojte nasjedati na ovu uobičajenu pogrešku. Važno je da poštujete njihov identitet i da o njima ne razgovarate s drugim ljudima, a još manje da to radite na pogrdan način. Također, nemojte govoriti u šiframa pod pretpostavkom da vas ne razumiju. Ako morate razgovarati o svojoj djeci s drugom odraslom osobom, bolje je to učiniti kada mališani nisu u blizini. U protivnom vaša će djeca, osim što će biti ponižena, osjećati da ih ne poštujete, a osjećat će se i emocionalno napušteno zbog vašeg ignoriranja njihove prisutnosti.

Sukobljavate se s partnerom pred djecom

Uobičajeno je da parovi imaju trenutke krize ili da se svađaju, ne uzimajući u obzir da postoje dva mala oka i dva mala uha koja prate i slušaju što se događa. Najgora situacija nastaje kad roditelji još i uključe dijete u svoje probleme. U svakom slučaju, ako se morate svađati s partnerom, nikada to nemojte činiti pred djecom jer ćete im stvoriti previše emocionalne nesigurnosti, kao i mnogo nepotrebne boli i patnje. Bez obzira na to koliko vam je potrebno raspraviti neke teme, mislite na svoju djecu i kako su ona važnija od vašeg nekontroliranog ega, piše portal You Are Mom.


Reci što misliš!