Sport

Košarka, Favbet doigravanje za prvaka

Košarkaši Zadra dvokorakom u polufinale doigravanja

Košarkaši Zadra dvokorakom u polufinale doigravanja
KK Dubrava

Košarkaši Zadra prvi su polufinalisti FAVBET Premijer lige. U drugoj utakmici četvrfinala u Zagrebu danas su slavili protiv vrlo dobre Dubrave rezultatom 78-90 (20-19, 21-28, 18-21, 19-22) te će za finale igrati protiv boljeg iz dvoboja Cedevite Junior i Dinamo-Zagreba.

„Vitamini“ imaju jednu pobjedu, a u slučaju izjednačenja nakon sutrašnje utakmice, majstoricu će igrati u četvrtak 9. svibnja

Prvih pet minuta susreta u Dubravi izgledalo je kao natjecanje u tricama, u kojem su se bolje snašli domaćini. Žganec je pogodio prvu za Zadar, Dubrava je uzvratila s tri (dvije Karahodžića), Ramljak jednu i tek je zakucavanje Rajaofere za 11:6 donijelo prvi koš iz prostora unutar granice za tricu. 

Nakon još jednog zakucavanja istog igrača za 13:8 Jusup zove minutu odmora, ali značajnijeg pomaka nema sve do same završnice četvrtine. U posljednjem napadu Dubrave Mazalin radi blokadu na trici i zakucava iz kontre za minimalni zaostatak 20:19.

Foto: KK Dubrava

Božićevih pet poena na početku druge četvrtine donijele su kratkotrajni preokret, nakon čega opet slijedi nekoliko neobjašnjivih pogrešaka, čak i promašeno zakucavanje, dok Dubrava ubacuje tri trice i okreće na 28:25. U igri Zadra ipak se vidio napredak, barem u napadu, gdje je imao raznovrsnija rješenja od Dubrave.  Nekoliko brzih poena iz tranzicije, uz tricu Drežnjaka, osigurali su Zadranima vodstvo 41:47 na poluvremenu.

Dobro otvaranje drugog poluvremena donijelo je Zadru prvi put +8, ali dvije stvari navele su Jusupa na novu minuti odmora: ulasci Rajaofere pod koš i situacija u kojoj je Davis, nakon primljenog koša, dodao loptu nazad Ročku, a ovaj vratio Vragoviću na tricu za 54:57. Nije se Zadar uspio odvojiti sve do posljednje minute, kada Božić ubacuje slobodna bacanja a Mekić tricu za 59:68.

Domaćini nisu odustajali niti nakon što je Zadar prvi put otišao na dvoznamenkastu prednost (67:79).  Ročak je s dvije akcije uspio dovesti domaćine na 76;84, no tu negdje počela se gasiti Dubravina dobra sezona. Zadar je napravio seriju 6:0 i osigurao prolazak u polufinale, bez potrebe za odigravanjem treće utakmice.

STATISTIKA

Osim pobjede zadarske navijače može veseliti povratak u formu Luke Božića, koji je s 23 postignuta poena bio najefikasniji pojedinac utakmice, pa i Lovre Mazalina, koji je s 15 poena, 7 skokova i 3 asistencije imao najbolju valorizaciju. Čini se da se zadarski stroj zahuktava kako se bliži sama završnica sezone, a najbolju provjeru ponudit će polufinalna utakmica protiv Cedevite Junior ili Dinama-Zagreb. Kod domaćina najbolji strijelac bio je Toni Ročak s 18 postignutih poena.

Danijel Jusup, trener Zadra: Ni u Zadru nije bilo lako, Dubrava se pokazala kao čvrsta momčad čiji rezultati nisu bili slučajni. Morali smo se dobro oznojiti da bismo prošli. Čestitam svojim igračima, moramo se odmoriti i krenuti dalje.

Dario Drežnjak: Igrali su dobro, kao i prošlu utakmicu. Bilo je teško, naletjeli smo na najtežeg mogućeg protivnika jer su u jako dobroj formi. Odmorit ćemo se i pripremiti za polufinale najbolje što možemo.


Reci što misliš!