Kultura

Miroslav Kirin

Književni festival LiTaf predstavlja prvog gosta književnika

Književni festival LiTaf predstavlja prvog gosta književnika
Iva Pejković

Književni festival LiTaf predstavlja i prvog gosta književnika. Bit će to Miroslav Kirin


Miroslav Kirin rođen je 1965. godine u Sisku, a odrastao u Petrinji.
Diplomirao je engleski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevodi s engleskog jezika (Paul Auster, Anne Carson…).

Objavio je jedanaest pjesničkih knjiga, fotoesejističku knjigu Iskopano (2012.), slikovnicu Zimska potraga (2015.) u koautorstvu s umjetnikom Mingsheng Pijem, autofikcionalni roman Album (2001.), za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini, te hibridnu knjigu kratkih zapisa Babanija (2021.), koja je nagrađena Nagradom Fran Galović te bila finalist regionalne nagrade Stjepan Gulin.

S Borisom Vrgom priredio je 2021. Banijsku književnu antologiju. Godine 2022. objavio je i Nezavršeno putovanje – čitanku iz suvremene kineske poezije za koju je iste godine dobio 家땜鮫럇陋쉽 PoetryEastWest Translation Award. Pjesnička manifestacija “Kvirinovi poetski susreti” dodijelila mu je 2023. Plaketu sv. Kvirina, nagradu za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Dobitnik je Nagrade Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus (2024). Živi u Zagrebu gdje radi kao srednjoškolski profesor.

Književni festival LITaf okuplja regionalne i nacionalne književnike, prozaiste i pjesnike te prevoditelje.

Drugo izdanje festivala održat će se u Zadru, u trajanju od 24. do 26. svibnja 2024. godine.


Reci što misliš!