Lifestyle

#ljepota

Znate li koliko često djeci trebate prati kosu?

Znate li koliko često djeci trebate prati kosu?
Yanalya / Freepik

Kosa djece je puno slabija od kose odraslih, pa ne zahtijeva jednaki tretman. Ne treba je prati prečesto jer se tako može oštetiti tjeme. Za većinu djece svakodnevno pranje uklanja prirodna ulja, pa roditelji trebaju biti oprezni.

Od devete godine kosa postaje masnija, pa se može početi prati češće. 

Stručnjakinja za higijenu Joyce French kaže da se roditelji trebaju kloniti "normalnih" šampona. 

"Oni sadrže jače kemikalije koje mogu dovesti do iritacije tjemena. Umjesto toga birajte šampone namijenjene djeci, odnosno njihovoj nježnoj kosi i koži", napomenula je. 

Joyce ističe i da regenerator bebama i maloj djeci nije potreban. Tek nakon druge godine se može staviti ako se kosa djeteta lako petlja. 

"Stavljanje regeneratora prije druge godine može samo naštetiti dječjoj kosi", kaže. 

Također, ako se kosa djeteta petlja, postoje proizvodi za raščešljavanje koji su namijenjeni djeci, što znači da su blaži. 

"Ne postoji broj pranja koja tjedno treba obaviti. Prečesto pranje može dovesti do suhoće tjemena i dermatitisa, dok prerijetko može rezultirati peruti, oštećenom i masnom kosom te upalom folikula", tvrdi Joyce.

Preporučuje da se kosa bebama pere jednom tjedno, a kako djeca stare, roditelji bi trebali sami procijeniti je li to dva do tri puta tjedno ili češće odnosno rjeđe. 

"Idealno je posušiti kosu djeteta ručnikom, a ne fenom. Ako dijete ima osjetljivu kožu, tražite šampone bez sapuna. Također izbjegavajte proizvode s parabenom i sulfatima, parfemima i mirisima", zaključila je Joyce.

​​​​​

Reci što misliš!