Događaji

konferencija na sveučilištu

Turistička odredišta moraju biti pristupačna i osobama s invaliditetom

Turistička odredišta moraju biti pristupačna i osobama s invaliditetom

Tijekom konferencije izlagači su ukazali na brojne izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom koje žele putovati i doživjeti druge kulture te su dane smjernice turističkim djelatnicima o čemu treba voditi računa.

Na Sveučilištu u Zadru danas je, u sklopu projekta Turbo – turizam bez ograničenja, održana konferencija o pristupačnom turizmu. TURBO – turizam bez ograničenja naziv je projekta koji provodi Centar UP2DATE u partnerstvu s udrugom Kameleon Sveta Nedelja, Udrugom turističkih vodiča "Donat" - Zadar i Sveučilištem u Zadru, uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta, a o čemu se radi uvodno je objasnila voditeljica informiranja Centra UP2DATE Gordana Glibo.

Na Sveučilištu održana konferencija o pristupačnom turizmu Na Sveučilištu održana konferencija o pristupačnom turizmu

Ona je inače poznata novinarka, sveučilišna profesorica, dječja spisateljica, planinarka, autorica hvaljenog kulinarskog projekta “Lončiću kuhaj”, iako je od svoje 18. godine potpuno slijepa. 

- Najveći izazov za osobe u kolicima su arhitektonske barijere, za čije je izmjene potrebno i najviše vremena, a često se iz neznanja dogodi da ono što se popravljalo i nadograđivalo nije funkcionalno. Slijepe osobe imaju potrebe za taktilnim pomagalima, gluhe za vizualnim, intelektualne za jednostavni, a svi skupa imamo pravo na pravodobnu, točnu i jasnu informaciju. Važno je poštovati princip univerzalnog dizajna, koji ne uključuje samo osobe s invaliditetom nego i one koji slabije vide i čuju, deblje, majku s djecom i kolicima, dostavljače s velikim predmetima koje treba dostaviti... Svima dobro dože univerzalni dizajn, poručila je Glibo.

Tijekom konferencije izlagači su ukazali na brojne izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom koje žele putovati i doživjeti druge kulture te su dane smjernice turističkim djelatnicima o čemu treba voditi računa.

- Kao članovi akademske zajednice ponosni smo što možemo ugostiti stručnjake, entuzijaste i zagovornike iz cijele Hrvatske i šire, kako bismo zajednički razmotrili i unaprijedili pristupačnost u turizmu. Sveučilište u Zadru predstavlja modernu instituciju koja teži inkluzivnosti i dostupnosti u svim aspektima svojega djelovanja, a podrška ovom projektu samo je jedan od primjera naše posvećenosti ovim vrijednostima. Ova konferencija je prilika za razmjenu znanja i iskustva te promociju pristupačnog turizma kao važnog segmenta u razvoju turističke industrije, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić.

Kroz aktivnosti projekta, koji je pri samom kraju, nastojalo se osvijestiti lokalnu zajednicu, ali i širu javnost na razini cijele Hrvatske, o potrebi za turističkim odredištima pristupačnim svima, prilagođenim turističkim uslugama i sadržajima po principu univerzalnog dizajna koji uključuje sve i ne isključuje nikoga. Nažalost, kako je istaknula Glibo, riječ je o projektima a ne sustavnom rješenju, no i to će se jednog dana dočekati.

 


Reci što misliš!