Lifestyle

#roditeljstvo

Četiri savjeta koja će vam pomoći pri odgoju agresivne djece

Četiri savjeta koja će vam pomoći pri odgoju agresivne djece
Pexels

Agresivno ponašanje kod djece uzrokuje stres i zabrinutost kod odraslih i ponekad rezultira obiteljskim sukobima.

Kad dijete viče, napada ili se nekontrolirano ponaša, to može izazvati napetost i zbunjenost kod odraslih. U mnogim slučajevima nisu sigurni kako odgovoriti na takvo ponašanje. Agresivnost je kod male djece prirodna i u određenim granicama očekivana. Općenito, nema potrebe za uzbunom, no bitno je pružiti smjernice za pozitivno usmjeravanje tih emocija.

Iza svakog agresivnog ponašanja postoji nekoliko uzroka koje u početku treba riješiti. Prije svega, roditelji moraju imati na umu da je agresivnost česta kod djece predškolske dobi zbog toga što još nisu razvila sposobnost upravljanja svojim emocijama, kao ni naučila alternativne strategije pomoću kojih mogu kontrolirati svoje frustracije. Uvjeti i okruženje u kojima dijete odrasta mogu izazvati ili pojačati ovakvo ponašanje. 

Kako se nositi s agresivnim ponašanjem djeteta?

Kontrolirajte vlastite reakcije

Djeca se uče ponašati na temelju onoga što vide kod odraslih. Važno je da se vode vašim primjerom i da im pokažete načine za rješavanje sukoba i frustracija bez nasilja. To je osobito važno kada odgovarate na djetetovu agresivnost. Održavanje vedrine i staloženosti bit će ključno.

Postavite granice čvrsto, jasno i smireno

Važno je voditi i usmjeravati djecu prema tome koja su ponašanja prihvatljiva, a koja nisu. Da biste to učinili, morate uspostaviti jasna pravila i priopćiti ih djetetu kako bi ono znalo što se od njega očekuje. Vrlo je pozitivno i korisno primijeniti odgovarajuće posljedice, no nemojte ih nametati kao posljedice, već kao prirodni slijed njihovog ponašanja. Na primjer, odite s djetetom iz parka ako napada drugu djecu umjesto da se s njima igra. 

Pohvalite pozitivno ponašanje

Mnogi roditelji griješe stalno ukazujući na neprimjereno ponašanje svoje djece i podsjećajući ih što ne smiju raditi. Često je produktivnije isticati poželjne stavove i ponašanja. To pomaže djetetu da shvati kako se ponašati i promiče stvaranje pozitivnijih interakcija i veze roditelja i djeteta.

Kada se obratiti stručnjaku u vezi s agresivnim ponašanjem djeteta?

Iako je agresivnost kod male djece normalna i očekivana, ona može postati patološka i ukazivati na prisutnost poremećaja u ponašanju. Ako se agresivni ispadi redovito javljaju, uzrokuju značajnu nelagodu te velike obiteljske i školske sukobe i čini se da nema pomaka, najbolje je obratiti se stručnjaku. Ako intervencija započne u ranoj fazi, rezultati mogu biti vrlo pozitivni.

​​​​​​​

Reci što misliš!