Događaji

lijepe vijesti

Tvrđavi kulture Šibenik odobren dosad najveći EU projekt

Tvrđavi kulture Šibenik odobren dosad najveći EU projekt
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tvrđavi kulture Šibenik, šibenskoj javnoj ustanovi u kulturi, odobren je dosad najveći EU projekt vrijedan više od 2,2 milijuna eura koji uključuje uređenje tunela ispod tvrđave sv. Ivana,, rečeno je u srijedu na predstavljanju projekta na tvrđavi Barone.

Riječ je o projektu GIFTSnet u okviru kojeg će, uz ostalo biti uređen tunel ispod tvrđave svetog Ivana izgrađen u doba Drugog svjetskog rata dok će dio dobivenih sredstava bit uložen u održivost.

Projekt Tvrđave kulture GIFTSnet jedan je od ukupno 56 projekata prijavljenih na financiranje unutar specifičnog cilja Turizam i kultura u prvom pozivu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora od čega je tek pet projekata prihvaćeno za financiranje, među njima i ovaj šibenski.

"Europski projekti su za naš tim, našu ustanovu, jedno prirodno stanje. Mi smo proizašli iz jednog takvog projekta”, kazala je ravnateljica Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Gorana Barišić-Bačelić, govoreći o projektu revitalizacije tvrđave svetog Mihovila 2014.

Podsjetila je da su kao ustanova samostalno počeli provoditi europske projekte 2016., a u međuvremenu su proveli sedam sličnih projekata kroz koje su u tvrđavu i baštinu uložili dva milijuna eura.

"Ovo je naš čak treći projekt iz programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora i to je dosad naše najšire partnerstvo koje će donijeti, zajedno s drugim projektima, u dvoipolgodišnjem razdoblju jedan milijun eura za nova ulaganja”, kazala je.

Đurđa Vrljević Šarić, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte, kazala je da je GIFTSnet prijavljen unutar Tvrđave kulture, a to što je odobren za financiranje „potvrđuje inovativnost i relevantnost” njihovih ideja za razvoj kulturnog turizma.

Smart kontejneri, komposteri i sadnja autohtonih biljki

Projekt uključuje i zelene aktivnosti na trima kopnenim tvrđavama, poput uvođenja sistema za praćenje kvalitete zraka i sustava za pametno recikliranje te ozelenjivanje površina na sv. Ivanu

"Ide se na uređenje tunela ispod tvrđave svetog Ivana, uložit ćemo u nabavku i kupnju smart kontejnera za recikliranje na našim tvrđavama, ali i nabavku kompostera za tvrđavu sv. Ivana, a možda je najzanimljivije reći da ćemo u sklopu te investicije odvojiti sredstava za ozelenjavanje Ivana, sadnju autohtonih biljki koje trpe sušu”, istaknula je Vrljević Šarić.

Kroz taj će projekt, dodala je, biti sufinancirana i predstojeća Noć tvrđava koja je na rasporedu u petak 10. svibnja.

Prostor tunela ispod tvrđave svetog Ivana, izgrađenom za vrijeme njemačke okupacije već sada pruža doživljaj.

"Pokušali smo ući najnježnije što možemo s bilo kakvim novim sadržajima. Imamo dosta dobro rješenje koje će unijeti sadržaje koji ne planiraju na doslovan i narativan način pripovjedati povijest ratovanja, ali pokušat ćemo na audio-vizualan način izazvati reakciju posjetitelja koja neće biti jako doslovna”, kazao je povjesničar i voditelj Odjela za istraživanje i interpretaciju baštine Josip Pavić.

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić čestitao je Tvrđavi kulture na novom projektu dodajući da su „obnovljene tvrđave postale brend suvremenog i modernog Šibenika koji je sada percipiran kao grad tvrđava”.


Reci što misliš!