elektroliti
Vrućine ne popuštaju: Pripazite na unos soli!
Sol je nužna za preživljavanje - naša se tijela oslanjaju na natrij za kontrakcije mišića, transmisije živaca i sustave za balansiranje tjelesnih tekućina, zajedno s drugim elektrolitima poput kalija
Ipak, istovremeno ta ista tijela negativno reagiraju kada unosimo previše soli, a to može utjecati na naš mozak, bubrege, arterije i srce. Prekomjerna količina soli može uzrokovati kemijske neravnoteže koje mogu dovesti čak i do smrti.
Preporučena dnevna količina soli iznosi do 5 grama, što je ekvivalent jedne žličice, no problem je u tome što je sol skrivena u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u trgovinama i zapravo je prebacujemo bez nekog problema.
Ako i dalje mislite da je cijela priča oko soli malo previše histerične, evo vam dokaza zašto je previše soli loše za naše zdravlje:
Bubrezi - vaši bubrezi pomažu u uklanjanju otpada, uravnotežuju razinu tekućine i kontroliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica u tijelu. Ali s visokim unosom soli i visokim krvnim tlakom u kombinaciji, to može biti smrtonosno za vaše bubrege jer smanjuje sposobnost bubrega da filtriraju neželjene toksine.
Edem - edem je abnormalno nakupljanje tekućine, najčešće u koljenima ili stopalima, pa čak i u rukama. Prehrana bogata natrijem uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu. Ovisno o težini, može se liječiti bilo promjenom prehrane ili lijekovima na recept.
Kardiovaskularne bolesti - prekoračenje preporučenog dnevnog unosa natrija od 5 grama doprinosi visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih osoba. Prema članku objavljenom u The BMJ, visok unos soli povezan je sa značajno povećanim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.
Mozak - prema časopisu Journal of Nutrition, Health and Aging, visok unos natrija povezan je s hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje također otkriva da visok unos dijabetesa u prehrani može oštetiti kognitivnu funkciju kod starijih osoba.
Rak želuca - prekomjeran unos obrađene hrane štetan je za vaš želudac. Smanjenje slanine, kobasica, puno soli i skrivenih masti može smanjiti rizik od raka želuca, prema Consensus Action on Salt & Health. Muškarci su ranjiviji od žena.
Žudnja za još više soli - konzumiranje previše soli tijekom dugog vremenskog razdoblja može učiniti da se naviknete na njezin okus, više ne primjećujući koliko soli unosite, piše Metro-portal.hr
Vezane vijesti
-
Nesnosne vrućine u ljetnim mjesecima postale su neizbježne, pa se spas traži u hladu i klimatiziranim prostorijama. No, potrebno je rashladiti i organizam te unositi dovoljne količine tekućine.
-
Hrana s visokim sadržajem vode je vaša najbolja linija obrane kada želite ostati svježi i hladni, što znači da su krastavci - 95 posto vode - izvrstan izbor. Ali oni nisu jedina hrana bogata vodom.
-
Yahoo donosi popis hrane koju biste, ako niste vrsni kuhar, preko ljeta ipak trebali izbjegavati
-
Idealna ljetna salata za dane kada vam se ne da kuhati. Brzo se sprema, a još brže jede i prepuna je bjelančevina. Može se poslužiti samostalno, ili kao prilog drugim jelima.
Izdvojeno
-
Meterolog N1 Bojan Lipovšćak gostovao je u Novom danu gdje je s Mašenkom Vukadinović razgovaro o tome kakvo nas vrijeme očekuje u nadolazećem razdoblju.
-
Film svi vjerojatno znate na pamet, ali evo deset stvari koje niste znali o ‘Sam u kući‘
-
Povodom blagdana Sv. Lucije najmanji bolesnici dobili su prigodne darove kako bi i oni osjetili radost predbožićnog ozračja.
-
Reci što misliš!