Lifestyle

Recepti: Sezona blitve

Neka blitva ovog ljeta što češće bude na vašem tanjuru

Neka blitva ovog ljeta što češće bude na vašem tanjuru

Blitva je vrlo ljekovito povrće u čijim blagodatima rado uživamo tijekom prvih ljetnih dana. Osim što sadrži mnoge vitamine i minerale kao što su vitamin C, kalcij, željezo i magnezij, ona je i niskokalorična namirnica a u jednoj šalici kuhane blitve ima samo 35 kalorija

Poznato je da jača koncentraciju, poboljšava imunitet, pomaže kod probavnih problema, a također štiti i zdravlje zubiju i kostiju. Najčešće se jede uz ribu i krumpir, prelijena maslinovim uljem i začinjena češnjakom. Ipak, osim toga postoji još mnogo zanimljivih i ukusnih recepata s ovom vrijednom namirnicom, a neke od njih donosimo vam u nastavku...

Fritaja sa blitvom

Sastojci za 4 osobe

350 g blitve
2 režnja češnjaka
1 nasjeckani luk
maslinovo ulje
4 bjelanjka
2 cijela jaja
bosiljak
malo soli i papra
1 rajčica narezana na ploške

Priprema jela

Nasjeckajte blitvu. U tavi prepržite luk i češnjak na maslinovom ulju. Dodajte blitvu, prekrijte tavu i smanjite vatru te držite na vatri 10 minuta. Maknite sa vatre. U većoj posudi zamutite jaja, dodajte sol i papar te dobro promiješajte. Dodajte blitvu. Stavite još malo ulja na tavu te nalijte mješavinu. Na vrh stavite ploške rajčice te malo bosiljka. Pokrijte tavu te držite na vatri oko 10 minuta.

Juha s lećom i blitvom

Sastojci za 4 osobe

200 g smeđe leće
1,25 l vode
1 mrkva, sitno nasjeckana
sol
timijan
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
peršin
2 lovorova lista

1 žlica maslaca
1 nasjeckani luk
kumin
nekoliko listova blitve, natrganih na komadiće
1 žličica limunovog soka
papar
4 žlice jogurta

Priprema:

Dobro operite leću. Stavite je u vodu zajedno sa sljedećih 6 sastojaka.Zavrijte, a zatim smanjite vatru i kuhajte 45 minuta. U tavi otopite maslac. Pržite luk sa kuminom 7-8 minuta.Prebacite u lonac sa lećom. Iz lonca maknite lovorove listove i peršin.
U juhu dodajte blitvu i kuhajte 10 minuta. Juhu maknite sa vatre. Dodajte limunov sok i papar. Kod posluživanja u svaki tanjur dodajte žlicu jogurta.

Pita od blitve i sira s integralnim korama

Sastojci za 4 osobe

500 g posnog sira
Blitva
1 jaje
Sol
1 pakiranje integralnih kora

Priprema:
Blitvu, sir, sol pomiješati te dodati jedno jaje da se smjesa poveže zatim slagati na kore. Pitu pred sam kraj zaliti sa malo soli i vode(prokuhano) i vratiti u pećnicu da se sasuši.

Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom

Sastojci za 4 osobe

Za tijesto:
    30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola integralnog)
    20 dag maslaca
    žličica kiselog vrhnja
    dva žumanjka
    sol i papar po želji

Za nadjev:
    pola kg svježeg kravljeg sira
    20 dag blitve
    10 dag pancete
    dva mlada luka
    sol, papar

Za preljev:
    pola litre vrhnja
    tri jaja
    svježi timijan
    svježi peršin

Priprema:
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.

Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.

Pancetu tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da se ''ne izgubi u piti'' tokom pečenja. Ovako će sačuvati kremoznost i teksturu.

Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva. Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute boje.


 
 


Reci što misliš!