Lifestyle

Šimleša:

Je li mudro ostati u lošem braku zbog djece?

Je li mudro ostati u lošem braku zbog djece?

Definirajmo prvo loše brakove, pa ćemo onda spomenuti najčešće razloge ostajanja u njima. Ako znamo koje su karakteristike uspješne partnerske veze, možemo reći da u lošim brakovima ne postoji dovoljno primanja i davanja ljepote, kompatibilnosti i iskrenosti. To stvara odnos u kojem nema dovoljno povjerenja, poštivanja, strasti, razumijevanja, predanosti... Slobodno nastavite niz jer lošim brakovima nedostaje mnogo toga.

Čak smatram pozitivnim što ima sve više razvoda. Nemojte me krivo shvatiti, ne navijam za razvode, već za uspješne brakove. No, ako već jeste u lošem braku koji nema sretnu budućnost, možda je mudro rastati se. Najčešće ipak ostajemo u loše braku bez budućnosti jer smatramo da to činimo za dobrobit djece. Pa provjerimo pomažemo li doista svojoj djeci tom odlukom.

Znamo da bi ih razvod pogodio, znamo da bi bili tužni i da bi im bilo teško živjeti na dvije adrese. Pa i mnoga istraživanja govore o negativnom utjecaju razvoda na djecu.
No, nitko nije istražio kako ostanak u lošem braku utječe na djecu. Nitko nije istražio koliko svakodnevno izlaganje takvom odnosu roditelja utječe na njihovo samopoštovanje i osjećaj vlastite vrijednosti, ali i na njihovu sliku braka. Kada bi se provelo to istraživanje, rezultati bi pokazali da je za djecu bolje ili, da budem precizan, da je za djecu manje loše da se dogodi razvod. Jer ovdje ne biramo između dvije dobre opcije, nego između dvije loše i cilj nam je izabrati onu manje lošu. I razvod i ostanak u lošem braku bez budućnosti sigurno će povrijediti vašu djecu. Pitanje je samo koje će povrede biti bolnije i dublje. Pitanje je što će ih više opteretiti, što će više ugasiti njihovo srce. A moj odgovor je jasan - ostanak u lošem braku bez budućnosti negativnije će utjecati na psihički i emocionalni razvoj djeteta od razvoda.

Eventualna iznimka jesu situacije kad je ugrožen vaš ili život vaše djece ili ako su djeca već sada izuzetno labilna. U tim je situacijama mudrije pričekati i u međuvremenu raditi sve što možete da povećate vlastitu emocionalnu, financijsku i svaku drugu sigurnost i osnažite svoje dijete. U svim ostalim slučajevima, mudrije je i zdravije, i za vas i za vašu djecu, otići iz lošeg braka.

Jeste li ikada razmislili o tome što poručujemo svojoj djeci ostankom u lošem braku?

Naime, svi znate da su djeca spužve. Upijaju sve oko sebe. Riječi, zvukove, ali i emocije i misli. I naravno da roditelji, pogotovo kad su djeca mala, imaju presudan utjecaj na njihov razvoj. Djeca najviše upijaju od njih: slušanjem, gledanjem, ali i osjećanjem. Roditelji praktički imaju status božanstva za svoju djecu - oni određuju što je normalno i poželjno, oni djeci određuju prve dojmove života, prve dojmove o tome kakav je zapravo život. I ne morate se uopće brinuti što vas, kad su jako mala, ne razumiju. Možda ne razumiju vaše riječi, ali vjerujte mi, itekako osjećaju vaš pogled, osjećaju vaše lijepo i zdravo srce ili pak grč u želucu. Svaku pripremljenu kašicu, svaku promijenjenu pelenu i svaku zajedničku domaću zadaću, vi ćete napuniti ljubavlju ili grčem ili bilo čime što osjećate u vezi života. Svaki zalogaj koji stavite u usta svoje bebe, stavljate s osjećajem životne punine ili životnog poraza. Zamislite da ih zbog toga što ste odlučili ostati u lošem braku, hranite osjećajem životnog poraza. I dalje mislite da je dobro zbog djece ostati?

Ali nisam još ni približno iscrpio ovu temu, krenimo dalje.

Osim što im pružate osjećaj životnog poraza, vi ih učite čega su vrijedni. Iskreno mislim da, kad djeca dođu na ovaj svijet, dođu s osjećajem da su vrijedna svih njegovih ljepota i blagodati. Taj se osjećaj s godinama najčešće gubi, a na njegovo mjesto dolazi ono što roditelji vjeruju o životu, a dojam o sebi stvaraju i temeljem našeg mišljenja o njima. Djeca će od nas upiti ono čega su oni vrijedni. Kako? Samo će upiti ono što mi mislimo, osjećamo i pokazujemo. Kad odrastu imaju priliku sami učiti što je život, ali kad su mlađi, mi smo njihovi glavni učitelji.

Ako smo uvjereni da je život patnja, prenijet ćemo to nasljeđe svojoj djeci.

Ako smo uvjereni da je život odiseja otkrivanja svoje ljubavnosti, prenijet ćemo im to nasljeđe.
Ako smo uvjereni da prava ljubav između dvoje odraslih ljudi ne postoji, prenijet ćemo im to nasljeđe.
Ako svojim životom pokazujemo da se ne borimo za sebe, prenijet ćemo im ideju da je u redu odustati od života.
Vaš će život utjecati na njih! Kakav god da je. Sretan ili ispunjen, zgrčen ili otužan, vaš će život utjecati na vašu djecu!

Naravno, utjecat će mnogo više od vaših riječi. Možete vi svojoj djeci govoriti koliko hoćete da su ona divna i krasna i da zaslužuju sve blagoslove ovoga svijeta, no ako vi sami smatrate da ne zaslužujete blagoslove i ako se vi sami ne borite da živite svoje blagoslove, vaše će riječi biti nemoćne.

Dragi moji roditelji, djelima šaljete poruku svojoj djeci. Djelima! Riječi imaju pravu snagu samo ako su potkrijepljene djelima. Inače su puste željice koje neće imati bitan utjecaj na vašu djecu.

Dakle, i razvod i ostanak u lošem braku će sigurno pogoditi vašu djecu. Pitanje je samo što će ih više pogoditi. Moj je odgovor da je u skoro svim situacijama mudrije i zdravije otići iz lošeg braka jer im ostankom poručujete da je u redu ne boriti se za sebe, da je u redu pristati na nepoštivanje, da je u redu biti u odnosu u kojem nema ljubavi, da je u redu odustati od kreiranja boljeg života, a to će im nasljeđe sigurno više otežati njihov odrasli život!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.