Biznis

istraživanje

U tehnološkim industrijama, žene liderice prednjače u korištenju GenAI-a

U tehnološkim industrijama, žene liderice prednjače u korištenju GenAI-a

U najnovijem istraživanju, Boston Consulting Group pokušao je pronaći odgovor na pitanje u kojem omjeru žene i muškarci prihvaćaju upotrebu aplikacija temeljenih na generativnoj umjetnoj inteligenciji (GenAI).

Tradicionalno, muškarci su prvi koji koriste nove tehnologije, dok je prema istraživanju YouGov-a iz 2020. godine, udio žena koje koriste nove tehnologije bio manji od 40 posto. Ako bi prihvaćanje GenAI-a slijedilo sličan trend, mogla bi se povećati već postojeća neravnoteža spolova u tehnološkom sektoru, gdje trenutno manje od 30 posto srednjih i viših menadžerskih pozicija zauzimaju žene.

Međutim, BCG-ovo istraživanje pod naslovom "Žene liderice utiru put GenAI-u" pokazuje da žene prihvaćaju upotrebu aplikacija temeljenih na GenAI-u barem jednako, ako ne i više od muškaraca.

Značajne razlike u korištenju GenAI-a postoje na različitim razinama zaposlenja, radnim funkcijama i prema dobi

Istraživanje je pokazalo da 68 posto žena koje rade u tehnološkom sektoru koristi alate GenAI više puta tjedno na radnom mjestu, u usporedbi s 66 posto muškaraca. Štoviše, žene na vodećim pozicijama u tehničkim područjima (inženjering, informatika, korisnička podrška, prodaja i marketing) u korištenju GenAI-a prednjače za 14 postotnih bodova u odnosu na svoje muške kolege.

U usporedbi s muškarcima, žene na vodećim pozicijama su jednako ili još više svjesne potencijalno pozitivnih učinaka GenAI-a na rad. Međutim, mlade žene su manje uvjerene u to. S druge strane, žene na višim pozicijama koje ne pripadaju tehničkim područjima zaostaju za dva postotna boda, a žene na nižim pozicijama za 5-12 postotnih bodova od muškaraca koji obavljaju sličan posao. "Nedostatak samopouzdanja među starijim ženama koje nisu zaposlene u tehničkim sektorima često rezultira poteškoćama u usvajanju novih tehnologija, što za posljedicu ima njihovo zaostajanje." rekla je Melanie Seier Larsen, direktorica i partnerica u BCG-u.

Za mlade žene koje rade na tehničkim pozicijama, zaostajanje od 7 postotnih bodova može pogoršati već postojeću neravnotežu spolova u mnogim tehnološkim tvrtkama. "Razlog za ovaj zaostatak, prema BCG-u, je što mlade žene imaju manji pristup korporativnim mrežama i sastancima gdje se razvijaju strategije GenAI-a i manje su uključene u početne GenAI programe," dodala je Melanie Seier Larsen.

Starije žene u tehničkim i netehničkim funkcijama izvijestile su o jednakoj ili većoj toleranciji na rizik u odnosu na muškarce i mlađe kolegice, što se analizom pripisuje njihovom životnom putu. Starije žene, nakon što su već prevladale mnoge prepreke kako bi došle do svoje trenutne pozicije, razvile su sposobnost preuzimanja rizika koja je ključna za uspjeh. Nasuprot tome, mlade žene na tehničkim pozicijama često se osjećaju manje slobodne za eksperimentiranje, posebno s novim tehnologijama, zbog manjka iskustva i autoriteta.

Smanjenje jaza između spolova je moguće

GenAI nudi jedinstvenu priliku za smanjenje jaza između spolova, ali to zahtijeva proaktivne korake i od tvrtki i od žena koje one zapošljavaju," rekla je Pálinkás. "Osim pozicije, treba uzeti u obzir i dob žena, njihovu ulogu u tvrtki, ali i životno iskustvo kao faktore koji utječu na prihvaćanje i korištenje GenAI-a," dodala je.

Prema BCG-u, tvrtke koje su spremne za korištenje GenAI-a mogu iskoristiti ovaj novi alat za smanjenje jaza između spolova. U tome mogu pomoći zastupanje interesa na razini vodstva, upravljanje promjenama, ciljani programi obuke, robusno planiranje, odgovorni AI protokoli, i proaktivno upravljanje karijerama.

O istraživanju: Studija "Žene liderice utiru put u GenAI-u" temelji se na podacima BCG-ove ankete provedene među više od 6.500 ženskih i muških zaposlenika u Njemačkoj, Indiji, Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovi sudionici su radili na četiri razine zaposlenosti i obuhvaćali su osam funkcija unutar tehnološke industrije.

 


Reci što misliš!