Događaji

aurora borealis

Nebeski spektakl iznad Hrvatske

Nebeski spektakl iznad Hrvatske
Dijana Gotal Zakanj

Nakon što se u našim krajevima pojavila u studenom 2023. godine, prizori polarne svjetlosti, ponovno su u petak, 10. svibnja bili vidljivi iz svih krajeva Hrvatske, od Istre do Dubrovnika, pa i na kontinentu, od Zagreba do Vinkovaca, a vedro nebo nagradilo je sve one koji su je željeli fotografirati.

Vidljiva polarna svjetlost dogodila se zbog serije jakih erupcija iz sunčevih pjega. Nekoliko snažnih izbačaja za dva je dana stiglo do Zemlje.

Zemlja ima magnetno polje, koje nas štiti od štetnog sunčevog zračenja, no ono je najslabije na polovima, zbog čega je aurora borealis inače tamo najvidljivija, no kod jačih sunčevih geomagnetskih oluja, dogodi se da se vidi i na nižim geografskim širinama, poput Hrvatske.

Kako nastaju različite boje aurore?

Različite boje aurore nastaju kada se brze, električki nabijene čestice ioni, protoni i elektroni Sunčeva vjetra sudaraju s česticama zraka u Zemljinoj atmosferi, najčešće na visinama između 90 i 150 kilometara.

Boja aurore ovisi o tome s kojom vrstom čestica se sudaraju i na kojoj visini. Na primjer, kada se sudaraju s atomima kisika na nižim visinama, emitira se zelena boja valne dužine 557.7 nm, dok se na višim visinama emitira smećkasto crvena boja valne dužine 630 nm. Atomi dušika emitiraju plavu i ljubičastu svjetlost.

Na sjeveru se ona manifestira kroz plavkasto-zelenu nijansu, dok je prema jugu ljubičasto-crvena, što se upravo sinoć i vidjelo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Toni Opacic (@opacictoni)

U noći sa subote na nedjelju očekuje se i veća sunčeva aktivnost, što bi moglo rezultirati s još fantastičnih prizora.

I za kraj, jedna napomena: dok noću možete uživati u prizoru, zbog pojačanje sunčeve aktivnosti danju bi trebalo pripaziti. Ako ste osjetljivi na sunce, nemojte se previše izlagati, no ako morate, svakako koristite zaštitnu kremu s visokim faktorom, kapu ili šešir sa širokim obodom i po mogućnosti duge rukave.

 


Reci što misliš!