Ostalo / Intervjui

zadarska umjetnica

Ana Garžina: Iz ljubavi i poštovanja prema moru i podmorju Premude nastala je moja nova kolekcija nakita

Ana Garžina: Iz ljubavi i poštovanja prema moru i podmorju Premude nastala je moja nova kolekcija nakita
Bojan Bogdanić

Mnogi već poznaju i cijene njezin umjetnički rad. Izlagala je na skupnim izložbama, sajmovima, manifestacijama koje okupljaju kreativce sličnih interesa, a sada napokon ima i prvu samostalnu izložbu.

Unikatni nakit koji radi Ana Garžina moći ćemo vidjeti u Kapetanovoj kuli prezentiran kroz izložbu More zlato od srijede, 15. svibnja. Zanimljiv postav, zanimljiv naziv, ali i zanimljiv performans koji će začiniti samo otvorenje izložbe. 

ed6049ebd6a95b647437edacb98ec010.jpg?v=2Odlučili smo porazgovarati s Anom i doznati nešto više o njezinom stvaralaštvu. 

Oduvijek je imala izraženu crtu kreativnosti, bilo s bakom s kojom je radila goblene, bilo kroz šivanje i slično. 

Čim su se pojavile prve radionice za rad s fimo masom, odmah se prijavila, ali sve je to bilo za njen "gušt".

f4bdef491f8acaa8e13ad107e6819e01.jpg?v=2Izradom nakita koji objedinjuje pod brendom AG Art Ana se ozbiljnije počela baviti 2015. godine, predstavljajući se na brojnim manifestacijama, ali i na skupnim izložbama Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zadar čiji je član. 

Kaže nam da sve do 2022. godine nije razmišljala o samostalnoj izložbi, ali nekako je došlo vrijeme i prilika, stoga se odlučila, a samo mjesto za izložbu njezino je područje, naime, ona upravo u zadarskoj Kapetanovoj kuli boravi tijekom izložbenih dana kroz godinu.

Zašto naziv ''More zlato''?

- Kako se koncept ove izložbe jako oslanja na more i morsko, tako mi je nekako tu lijepo došla Pupačićeva pjesma, stih iz jedne slikovnice, još iz 1981. godine je imamo u obitelji, prvo ju je mama čitala meni, pa braći, pa ja svojoj kćeri i sinu... to je baš jedan ''obiteljski'' značaj u nazivu izložbe. 

Nakit izrađujem od srebra i bakra, a ovaj put ćete vidjeti i koje sam sve blago prikupila na premujskoj plaži, naime, od izabranog materijala pronađenog u prirodi, koje je na obalu donijelo more, ja sam napravila nešto sasvim drugačije, priča nam Ana.

Kustosica Anine izložbe je Elizabeta Wagner.

Nakit koji izlaže Ana je izradila od srebra i morskog blaga, zapravo iz ljubavi i poštovanja prema moru i podmorju otoka Premuda. 

"Ribarska mreža" - komplet je napravljen na temu baština i tradicija za skupnu izložbu "Od umijeća do umjetnosti" na POU Zagreb

Ono što je nama posebno zapelo za oko u najavi izložbe je i glazbeni dio.

- Tako je, imat ćemo uz vizualni dojam i još onaj auditivni! Naime, Roberto Vodanović Čopor je snimio more. Da, zvuči pomalo ludo, on je snimio zvukove s premujske obale, za zvučnu instalaciju; meni se inače jako svidjelo kada je radio glazbu za video igru Ifigenija za Narodni muzej Zadar i tako je tu dogovorena naša suradnja. Zadovoljna sam što će tako izložba doniti na još jednoj dimenziji, autentičnosti, puštat ćemo tu glazbu tijekom trajanja cijele izložbe.

Ana na ovoj izložbi izlaže srebrne naušnice, narukvice, ogrlice, prstenje i broševe. Izrađuje ih klasičnom zlatarskom tehnikom, a mnogo je naučila na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu. Lemljenje je zahtjevna tehnika. Proces izrade ponekad može biti jednostavan i brz, ali i potrajati nekoliko sati. 

Uz nakit, na njenom radnom stolu često se nađu i straničnjaci, žlice i botuni - od kojih su neki zakopani u vremenskoj kapsuli koja je u svibnju 2023. smještena pod kamenu ploču ispred crkve Gospe od Gradine u Murteru.

c54e4846ed60508052ac35952d6dd11e.jpg?v=2Gorgonija - komplet je prošle godine bio na skupnoj izložbi HDLUa "Ljetni salon" u Ninu, galerija Višeslav.

Repromaterijal Ana nabavlja većinom iz Londona, izbjegava sve ''umjetne'' materijale, lakove, boje, ostajući tako bliska izvornom elementu, a na ovoj izložbi radovi će, kaže, biti poput malih skulptura.

Izložba se otvara u srijedu u 20 sati, trajat će sve do 30. svibnja. Ako ne stignete na otvorenje, preporučamo vam da svakako razgledati u radno vrijeme Kapetanove kule - radnim danom 10 - 12 sati i 17 - 20 sati, te subotom 10 - 13 sati.

Isto tako ako ste osoba koja cijeni ručni rad i one  koji rade rukama želite imati nešto drukčije - zavirite na Anin Instagram i pronađite nešto za sebe ili za svoje drage ljude.

 


Reci što misliš!