Lifestyle

Statistike

Je li kriza kriva za sve veći broj razvoda?

Je li kriza kriva za sve veći broj razvoda?

Statistike govore nikad manje vjenčanja, a više razvoda

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine u Hrvatskoj vjenčalo se 18,855 parova, a rastalo 6288. Statistike govore nikad manje vjenčanja, a više razvoda.

Usporedbe radi, to je 1230 više razvoda i 2439 manje brakova nego 2010.

Financijski problemi su čest uzrok razilaženja bračnih parova, ali recesija je ima suprotan efekt u SAD, gdje je smanjen broj supružnika koji sebi mogu dozvoliti troškove razvoda.

Koliko recesija ima svoje prste u sve većem broju razvoda, ali i sve manjem broju brakova, upitali smo Sonju Lekić iz Udruge rastavljeni u vezi i bez veze + - 40.

"Ne mislim da je recesija razlog, više vam nema konkretnog razloga, kad sve prođe, nema više onoga da ćemo trpjeti kao naši stari, ali to vam je i bez recesije, isto kad nemate novca loše je u kući. Istina, može biti uzrok, ali danas se ljudi rastaju. Ne znam."

I poznati sociolog i pisac Bruno Šimleša slaže se da je danas brak u krizi, ali isto je mišljenja da resesija nije tome razlog.

"Ne mislim da to stvara porast razvoda, jer unatoč problemima ljudima je još problematičniji razvod i upustiti se u još veću neizvjesnost. Porast broja razvoda ne znači da su brakovi lošiji već razvodi dostupniji, prije svega skinuta je stigma s njih. Sve više žena si može priuštiti razvod, kako financijski tako i psihološki."

Kao najčešći uzroci razvoda navodi se nezrelost jednog ili oba partnera, nevjera i nedostatak komunikacije.

Psiholozi kažu kako se korjenito promijenio sustav vrijednosti, te da sve više prevladava individualistički princip. Problem je, kaže Šimleša i što još uvijek mnogi misle kako je bitno oženiti se, a ne biti u braku s pravom osobom. A još veći problem je što ulazimo u brak često sa strancem.

"Moderni brak jest u krizi, radi nedostatka komunikacije, zato što nespremni ulazimo u brak, smatramo da je bitno oženiti se, a ne biti u braku s pravom osobom. Često nemamo niti tri iskrena razgovora prije nego što uđemo u taj brak, jer mislimo da je bolje tu osobu upecati nego biti s pravom "ribom".

"Nitko ne zagovara brak u kojemu se jedan ili oboje supružnika osjećaju loše, ali ipak postoje i bolji načini da se riješe problemi - a razvod nikad ne smije biti prvi, nego tek zadnji izbor, slažu se svi.

Šimleša kaže kako uistinu treba sve pokušati, ali ako i onda ne ide, možda je ipak bolje svatko na svoju stranu.

"Razvod je zadnja opcija i treba napraviti apsolutno sve što je moguće. Jako je pametno razgovarati sa stručnim osobama kao i osobama koje su uspješne u vezama ili brakovima, očito oni znaju nešto što mi ne znamo. Danima, mjesecima, pa i godinama u nekim situacijama se truditi riješiti probleme."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.