Kultura

nmz

Najavljen bogat program Etno dana Zadarske županije

Najavljen bogat program Etno dana Zadarske županije

Bogat program Etno dana u organizaciji Narodnog muzeja te u suradnji sa Sveučilištem u Zadru ove godine podijeljen je u dva dijela: proljetni i jesenski.

Iz programa, u kojeg su uključeni brojni gosti, radionice i glazbeno - scenski nastupi, možemo istaknuti Etno šušur kojim će biti predstavljena tradicijska baština Sjeverne Dalmacije te zaštićena nematerijalna kulturna baština te radionicu Sibenskog tanca - jedinstvenog i najstarijeg plesa na Silbi. 

Ovaj program je važan i za posjetitelje i za domaće stanovništvo, kaže stručna savjetnica Etnološkog odjela Narodnog muzeja, Jasenka Lulić Štorić:

- Smisao programa nije samo prezentacija, nego da se ljudi uključe, jer kako ćete drugačije doživjeti drugu kulturu, nego ako sudjelujete u njoj. Zato smo izašli iz prostora Narodnog muzeja, izašli smo na ulicu, što je jedan neposredan način druženja. Uključivali smo i turiste u to, kazala je Lulić Štorić.

Program Etno dana započeo je suradnjom s Odjelom za etnologiju i antropologiju, Sveučilište u Zadru i prof. Jadranom Kale koji vodi studente u zanimljivom projektu Knjigobunja. Nakon niza gradnji na Sveučilištu u Zadru, studenti grade suhozid  od otpisanih knjiga na ulazu u Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, koji će biti izložen tijekom Etno dana. 

Predstavljena je i knjiga Vodič kroz suhozidnu baštinu Šibensko-kninske županije, autor dr. sc. Jadran Kale, kustos i sveučilišni profesor. Uz vodič moći će se kupiti i snižena sva izdanja Eo-NMZ. 

Program se nastavlja Etno šušurom kojim predstavljamo glazbeno plesnu tradicijsku baštinu Sjeverne Dalmacije te zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu kroz niz radionica na Narodnom trgu u Zadru ispred Gradske lože i u prostoru Etnološkog odjela NMZ, Gradska straža, Narodni trg, Zadar.

Gosti Etno dana 2024. u proljetnom dijelu su: KUD Koledišće iz Jezera, Izvorna folklorna skupina Silba, KUD Skuti materini Vrgada, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Sv. Ante Drage. 

Radionice zaštićene nematerijalne kulturne baštine Etnološkog odjela NMZ u sklopu Etno dana 2024. su: radionica Sibenskog tanca, ples otoka Silbe radionica izrade ogrica: Umijeće izrade jezerske ogrice, KUD-a Koledišće, Murter, radionica izrade četverokuke, radionica izrade paške čipke, radionica izrade samoborskog kraluša, radionica izrade zalistavca – ukrasni plastron, dio nošnje, radionica mrskanja F(v)uštana. Izložba u sklopu Etno dana 2024.: Zalistavac; ukrasni plastron nekad i danas, izložba muzejskih predmeta iz Zbirke tekstila EO- NMZ u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar koji pridružuju izložbi modne ilustracije, nakit i odjeću inspiriranu zalistavcem.


Reci što misliš!