Lifestyle

Povećava sposobnosti

Koliko traje idealni popodnevni drijemež?

Koliko traje idealni popodnevni drijemež?

ako znamo da si je to teško priuštiti u današnje vrijeme, stručnjaci ističu kako je najbolje vrijeme za drijemež između 13 i 16 sati, jer to neće poremetiti tvoj noćni san

Drijemanje je svakako jedan od onih malih životnih užitaka, koje si svatko može priuštiti.

Prema jednom istraživanju, djeca koja ne odspavaju barem malo u popodnevnim satima, manje su sretna, više tjeskobna te su pokazala manje vještina u rješavanju problema, a slično se pokazalo i kod odraslih. Istraživači s Berkeleya, s druge strane, dokazali su kako drijemanje od sat vremena može itekako povećati sposobnost učenja i pamćenja.   To je idealno vrijeme za popodnevni drijemež, no nemaju svi takav učinak. Neki mogu ostaviti dojam razdražljivosti i umora.   

1. 10-20 minuta   Oni koji imaju vremena samo za super kratki spavanac, nakon njega mogu očekivati nalet budnosti i energije. S obzirom da ćeš za to vrijeme biti samo u NREM fazi sna (bez brzog pokretanja očiju), neće ti biti teško probuditi se.  

2. 30 minuta   Stručnjaci tvrde da pola sata sna može ostaviti osjećaj kao kod mamurluka i to do 30 minuta nakon buđenja.

 3. 60 minuta   Ovo je idealna duljina spavanja za sve one koji žele poslije bolje učiti i pamtiti činjenice, lica i imena. Moguće je da ćeš osjetiti malu slabost nakon što se probudiš, ali ona će brzo proć, prenosi The Wall Street Journal.  

4. 90 minuta   To je već puni ciklus sna, u kojem ćeš prijeći u REM fazu sna (fazu brzog pokretanja očiju). No, drijemanje od sat i pol može poboljšati tvoje emocionalno i proceduralno pamćenje  te čak potaknuti kreativnost.  

Pssst! Iako znamo da si je to teško priuštiti u današnje vrijeme, stručnjaci ističu kako je najbolje vrijeme za drijemež između 13 i 16 sati, jer to neće poremetiti tvoj noćni san.   


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.