Događaji

Sindikati i Vlada

Dobili smo referendum o referendumu

Dobili smo referendum o referendumu

Referendum bi se trebao održati sredinom iduće godine, kada završe pristupni pregovori Hrvatske s EU-om, najavila je premijerka Jadranka Kosor

Vlada je ipak popustila pritisku sindikalista. Stoga je dogovoreno da će biti raspisan referendum na isti dan kada bude raspisan referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. No referendumsko pitanje neće se odnositi na izmjene Zakona o radu (ZOR) već će glasiti: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200.000 registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa birača bude 30 dana.

Referendum bi se trebao održati sredinom iduće godine, kada završe pristupni pregovori Hrvatske s EU-om, najavila je premijerka Jadranka Kosor.

Sindikati su današnjim dogovorom uspjeli ojačati neposrednu demokraciju jer olakšavamo provedbu referenduma, izjavio je koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

Što se tiče izmjena ZOR-a, Vlada i sindikati su potpisali sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja.

Sporazumom se utvrđuje da se kolektivni ugovori mogu otkazati samo u slučaju bitno promijenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka kolektivnih ugovora. Također, prilikom izrade novog ZOR-a Vlada će se zauzeti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora.

Vlada i sindikati predložit će poslodavcima otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, stoji u sporazumu. Osim toga, Vlada se obvezala da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove.

Vlada i sindikalni čelnici također će razgovarati o sindikalnim zahtjevima u vezi s teškim gospodarskim i socijalnim stanjem u zemlji, a pregovori bi trebali završiti do Božića.

Podsjetimo, sindikati su popodne u Vladu došli na sastanak s vladajućom koalicijom o referendumu. Iznijeli su čvrsto stajalište "ili-ili". Ili će se donijeti odluka o provedbi referenduma ili će sindikati organizirati prosvjede i štrajk.

Naši su zahtjevi da se raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu, odredi vrijeme u kojem bi bio održan te postigne dogovor o sadržaju referendumskog pitanja. Ako to ne uspijemo na današnjem sastanku, onda će se sindikati dobro organizirati i primorati Vladu da donese odluku o provedbi referenduma, ustvrdio je prije sastanka predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izrazio je optimizam u mogućnost dogovora, ako kod Vlade i koalicijskih partnera ima razuma, jer se 717.000 građana izjasnilo za održavanje referenduma. Vlada ne može reći da nema novca za to jer troškovi referenduma o ulasku Hrvatske u EU iznose 50 milijuna kuna, a za sindikalni referendum su potrebna znatno manja sredstva, kaže Ribić.

Sindikalne središnjice već su najavile da će u tom slučaju 30. studenog održati svesindikalni sabor, a početkom prosinca niz prosvjeda u hrvatskim gradovima koji bi trebali kulminirati 10. prosinca velikim prosvjedom u Zagrebu i općim štrajkom, prenosi HTV .


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.