Događaji

Omogućiti pitanja nakon svake sjednice

HND: Vlada bi trebala održavati konferencije za novinare barem jednom mjesečno

HND: Vlada bi trebala održavati konferencije za novinare barem jednom mjesečno

Hrvatsko novinarsko društvo, GONG i Transparency international Hrvatska uputili su apel Vladi da najmanje jednom mjesečno održava konferencije za novinare te da svim medijima, pod jednakim uvjetima, osigura pravo na informaciju.

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić, podsjetila je na vremena Ivice Račana čija je Vlada bila najotvorenija. Milanovićeva je, kaže, sličnija Sanaderovoj koji je ukinuo redovne konferencije za novinare o odlukama Vlade. Zapitala se zašto se Vlada boji stati pred novinare i odgovarati na pitanja.

"Vlada mora omogućiti novinarima da postavljaju pitanja članovima Vlade nakon svake sjednice Vlade i da moraju organizirati redovite konferencije za novinare, na kojima će novinari dobiti priliku, pod ravnopravnim pitanjima, postavljati pitanja premijeru i članovima Vlade", istaknula je Lukić.

Sudeći prema primjedbama novinara, problem nije u ministarstvima, već u komunikaciji s predsjednikom Vlade. Nužno je, kaže predsjednik HND-a Zdenko Duka, da premijer odgovara i na ona najteža pitanja.

"Dakle, da se Vlada još više otvori i da svi oni koji su zainteresirani postavljaju relevantna pitanja, a ne samo u prolazu, kada je obično riječ o nekim aferama", rekao je Duka.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić upozorava da ne smije biti favoriziranja medija te da novinari moraju biti svjesni vlastite odgovornosti jer su element kontrole vlasti i glas javnosti. Predsjednik Transparencya Nikola Kristić smatra i da bi trebala prestati praksa volontiranja PR agencija.

"Volonterski se može raditi društveno angažiranje, ali za Vladu se ne može raditi volonterski i na takav način donositi krucijalne odluke i na neki način filtirirati informacije, koje dolaze do javnosti", upozorio je Kristić.

Komuniciranje Vlade putem društvenih mreža ocijenjeno je pozitivnim, iako, ističu u udrugama, one ne predstavljaju novinarstvo.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.