Politika

Potvrđeno ukidanje niže stope harača

Vlada podijelila Hrvatsku na tri regije

Vlada podijelila Hrvatsku na tri regije

Hrvatska Vlada je na današnjoj sjednici odlučila osnovati Partnerska vijeća za svaku od tri hrvatske regije, a to je samo nastavak politike bivšeg premijera Ive Sanadera koji je državu statistički podijelio na Sjeverozapadnu, Panonsku i Jadransku regiju.

Bivši premijer je tvrdio kako je takva podjela samo statistička te da neće imati institucionalnu nadgradnju, a to je danas demantirala Jadranka Kosor ustrojavanjem Partnerskih vijeća. Ta će vijeća imati savjetodavnu ulogu, a u njima će se nalaziti predstavnici Vlade, poslodavaca, sindikata i branitelja.

Vlada potvrdila ukidanje niže stope harača

Njihov posao će biti savjetovanje Vlade o razvojnim projektima i povlačenje novca iz strukturnih i Kohezijskog fonda EU, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Podjela na tri regije bila je potrebna i zbog statističkih podataka za potrebe Eurostata.

Na današnjoj sjednici Vlade potvrđena je i odluka o ukidanju niže stope harača od dva posto za one koji imaju plaće od 3 do 6 tisuća kuna. Kako je i najavljeno, stopa se ukida od 1. srpnja, a to će iz državne blagajne izbiti 450 milijuna kuna. Ministar Ivan Šuker iznio je podatak da će višu stopu harača od 4 posto nastaviti plaćati 310 tisuća zaposlenih i 34 tisuće umirovljenika.


Reci što misliš!