Događaji

Iduće ročište je za dvadeset dana

Planinska odgođena: Sanader na pregledu zbog crijevne viroze

 Planinska odgođena: Sanader na pregledu zbog crijevne viroze

Nova odgoda na suđenju Ivi Sanaderu za aferu Planinska. Ovaj put zbog crijevne viroze zbog koje je bivši premijer završio kod zatvorskog liječnika. Iduće ročište je za dvadeset dana.

 

Umjesto u sudnici Ivo Sanader jutro je zbog zdravstvenih tegoba proveo u zatvorskoj bolnici. Dijagnoza - tresavica i lagana temperatura, pa je zatvorski liječnik predložio dan poštede, izvijestila je sutkinja Jasna Smiljanić.

‘‘Utvrđeno je da se kod prvooptuženog radi o virozi sa laganom tresavicom i temperaturom te je prvooptuženi iscrpljen od crijevne viroze‘‘, pročitala je sutkinja liječnički nalaz.

Vijeće je međutim odbilo prijedlog USKOK-a da nastavak bude već u četvrtak. Iduće ročište sazvano je za 24. ovog mjeseca. Danas su trebali svjedočiti Sanaderovi bivši ministri Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić.

No pojavio se tek Biškupić, čijem se ispitivanju bez Sanaderova prisustva obrana usprotivila. Kao i prijedlogu zamjenika ravnatelja USKOK-a Tonči Petković, koji je zatražio novo vještačenje Sanaderova zdravstvenog stanja, jer ga godinu dana muče iste tegobe, a na ročištima u drugim slučajevima se uredno pojavljuje.

‘‘Stoga predlažem da se odredi vještačenje raspravne sposobnosti prvookrivljenog Ive Sanadera i to po novom sudsko-medicinskom vještaku. Budući da dosadašnja vještakinja Mirjana Jambrek Gostović u cijelom ovom razdoblju niti jednom nije obavila pregled prvookrivljenog Sanadera, niti je mogla procijeniti koliko će točno njegova zdravstvena nesposobnost trajati. Predlažem stoga da se ova rasprava prekine, da se odredi to vještačenje, da se obavi pregled okrivljenika. Pa da onda vidimo može li se rasprava nastaviti ili će se odgađati‘‘, rekao je tužitelj

Polančec je nedolazak ispričao zdravstvenim problemima, a Šuker i Jandroković ranije dogovorenim obvezama. Kao i Biškupić, u ulozi svjedoka Sanaderove obrane trebali bi demantirati pritisak oko kupoprodaje zgrade u Planinskoj za Ministarstvo regionalnog razvoja od Stjepana Fiolića, i 17 milijuna kuna ‘provizije‘ bivšem šefu Vlade i HDZ-a.

U međuvremenu, čeka se odluka Vrhovnog suda o USKOK-ovoj žalbi na prihvaćanje jamstva u nekretninama, vrijednim 12,4 milijuna kuna. Za Sanaderovu obranu sa slobode hipoteke su ponudili njegova supruga Mirjana, prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin i Mario Zubović te Jerko Duško Suić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.