Događaji

Afera "Planinska"

Čobanković: Nisam imao hrabrosti Sanaderu reći ne

Čobanković: Nisam imao hrabrosti Sanaderu reći ne

Bivši HDZ-ov ministar Petar Čobanković priznao je krivnju u slučaju Planinska te se nagodio, pa mu je kazna od godine dana zatvora zamijenjena radom za opće dobro.

Čobanković je po izlasku iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu izjavio da nije sretan što mu se cijeli slučaj uopće dogodio, no da je zadovoljan što će na ovaj način okajati svoje grijehe. Na pitanje zašto mu se to dogodilo, Čobanković je odgovorio.

"Desilo se, možda nisam imao dovoljno hrabrosti, možda nisam bio dovoljno spreman u datom trenutku reći ne, ja to neću napraviti, pokupiti se i otići. Kao što ću sada otići i iz politike i Sabora i raditi neki drugi posao", rekao je Čobanković.

Gdje će Čobanković odslužiti kaznu odredit će Ured za probaciju. Njegov branitelj Mate Matić dodao je da Čobanković u ovom slučaju nije ostvario nikakvu nezakonitu korist pa će država eventualnu naknadu štete morati potraživati u posebnoj parnici. U slučaju Planinska bivši HDZ-ov ministar može biti pozvan samo kao svjedok.

Inače, pripremno ročište danas je drugi put odgođeno jer je Sanaderova obrana zatražila da se postupak spoji sa suđenjem u slučaju Fimi medija.

" Znate i sami da se ovdje simultano vodilo više postupaka, što je opterećivalo obranu koja nema te kapacitete poput USKOK-a koji u svakom predmetu ima druge zastupnike optužbe, a da o materijalnim resursima ne govorimo. Tako da smo se jednostavno pozvali na tu odredbu, želeći da se ovaj predmet pripoji i da počnemo na jedan normalan, a ne herojski način nastaviti suđenje", rekao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

O prijedlogu bi idućeg tjedna trebalo odlučiti izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, nakon čega bi se trebalo odlučiti o datumu početka suđenja. Prijedlogu spajanja postupaka usprotivio se USKOK, ali i obrana bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića koji se nije uspio nagoditi te ostaje u statusu optuženika.

Podsjetimo, u aferi Planinska bivšeg premijera tereti se da se okoristio preprodajom zgrade Stjepana Fiolića u zagrebačkoj Planinskoj ulici te zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.