Sport

Hrvatska košarkaška reprezentacija

Aco Petrović: Ne bih ovo nazvao B reprezentacijom, svaki od igrača ima priliku se nametnuti

Aco Petrović: Ne bih ovo nazvao B reprezentacijom, svaki od igrača ima priliku se nametnuti
Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatska košarkaška reprezentacija okupila se u već tradicionalnoj bazi Sv. Martina na Muri odakle će otputovati na Kup Borislava Stankovića u Kini koji se igra od 19. do 23. srpnja

Kup Borislava Stankovića ugostit će i hrvatsku košarkašku reprezentaciju kojoj će to biti odlična priprema i ispit za igrače koji se tek trebaju izboriti za daljnji tijek priprema i eventualni odlazak na Eurobasket.

Osim Hrvatske i domaćina Kine na turniru sudjeluju Egipat i Njemačka. Svatko će igrati sa svakim, a posljednju, četvrtu utakmicu prvi će igrati protiv drugog, a treći protiv četvrtog čime će se zaključiti turnir.

Na pripreme nisu stigla petorica igrača, Filip Kraljević, Karlo Žganec, Toni Katić, Nik Slavica i Goran Filipović koji imaju problema s ozljedama, zbog čega su naknadno pozvani Martin Junaković i Marjan Čakarun.

U Svetom Martinu reprezentacija će odraditi deset treninga, a četvorica će nakon turnira u Kini dobiti priliku nastaviti s pripremama s jedanaestoricom koje kreću 27. srpnja.

Predsjednik Saveza Stojko Vranković je istaknuo važnost B reprezentacije koja će dati nekoliko igrača za daljnji tijek priprema uoči Eurobasketa: "Danas se U-18 i U-20 reprezentaciji na pripremama priključila i B reprezentacija koja će ovdje odraditi dio treninga do petka kada će otputovati u Kinu. Htio bih naglasiti važnost B reprezentacije jer će se neki od tih igrača naći i na popisu za glavnu selekciju koja kreće kada se vrate iz Kine. Većina igrača će dobiti šansu i u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ove zime."

"Prošle godine smo krenuli odavde i polučili velike rezultate. Ista sredina, ista situacija, samo su neki detalji drugačiji vezano za B reprezentaciju zbog sistema i ždrijeba koji nastupa nakon Eurobasketa. Samim time je značaj B reprezentacije istovjetan značaju A reprezentacije", kazao je glavni tajnik Josip Vranković.

Izbornik Aleksandar Petrović nadovezao se na riječi predsjednika i tajnika: "Ova će reprezentacija dati četiri igrača koji će se 27. srpnja priključiti ostaloj jedanaestorici i zato ovo ne bih nazvao B reprezentacijom. Za njih je bitan svaki trening i svaka utakmica. Ozbiljno su shvatili ove pripreme. Svaki od igrača imat će priliku kroz utakmice i treninge nametnuti se."

"Mogu reći samo kako tražim razigravača, igrače na pozicijama dva, tri i jednog unutarnjeg igrača tako da su praktički sve pozicije u igri. Ova četiri igrača su, kratkoročno gledajući, prioritet koji nam treba na ovoj reprezentativnoj turneji, međutim, ono što je važno su i Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine", zaključio je Petrović.

Popis igrača za turnir u Kini: 

Dominik Mavra (Karpoš Sokoli) 
Jakov Mustapić (Vrijednosnice Osijek) 
Josip Bilinovac (Cibona) 
Luka Božić (Zagreb) 
Domagoj Bošnjak (Cibona) 
Ivan Ramljak (Zadar) 
Tomislav Zubčić (Nižnji Novgorod) 
Antonio Vranković (Duke) 
Ivan Buva (Bilbao) 
Henrik Širko (Split) 
Marjan Čakarun (Sixt Primorska) 
Martin Junaković (Zagreb)


Reci što misliš!