Događaji

IN MEMORIAM

Sedam godina bez zadarskog sveznadara i kvizaša Mirka Miočića

Sedam godina bez zadarskog sveznadara i kvizaša Mirka Miočića
Filip Brala/PIXSELL

Na današnji dan prije sedam godina zauvijek nas je napustio Mirko Miočić (Rtina, 23. srpnja 1956. - Zadar, 15. svibnja 2017.), jedan od najpoznatijih hrvatskih kvizaša i kvizomana.

Osnovnu i srednju školu završio je u Rijeci, te je 1978. položio sve ispite na studiju prava, no nikad nije diplomirao. Godine 1991. vraća se u Rtinu a nakon toga zapošljava u Zadru.

Zadarski sveznadar Mirko na televizijske ekrane je došao 1972., kad je kao 16-godišnjak osvojio drugo mjesto u kvizu 'Tri, dva, jedan... ali vrijedan'.

Ostao je u domovima gledatelja kroz razne kvizove u kojima je sudjelovao kao natjecatelj, sve do angažmana na HTV-u u ulozi lovca u 'Potjeri'.

Bio je "džoker zovi" nebrojeno mnogo puta u 'Milijunašu', a rekord je ostvario kad su ga u sezoni nazvali 48 puta.

Mirko bi tad na telefonu bio staložen, prije odgovora Tarik Filipović bi s njim proćakulao, a u kući Miočića u Rtini kraj Zadra nije sve izgledalo tako mirno prije poziva.

- To je bilo opsadno stanje. Od provjeravanja telefonske veze do potpune tišine kad bi telefon zazvonio - rekao je jednom prigodom Mirkov brat Marijan.

Iz javnosti i sudjelovanja u izuzetno popularnom kvizu "Potjera", povukao se u ožujku 2017. godine kada su mu zbog posljedica šećerne bolesti liječnici zadarske bolnice na jednoj nozi amputirali potkoljenicu a na drugoj stopalo.

Nakon toga je prebačen na liječenje u Zagreb. Tamo ga je dočekao jedan od najvećih propusta hrvatskog novinarstva, vijest o vlastitoj smrti, koja se pokazala neprovjerenom i netočnom.

Uz sve zdravstvene probleme koje je imao dobio je i upalu pluća od posljedica koje je na današnji dan preminuo u Općoj bolnici Zadar.

Od jeseni 2017. godine u Zadru se održava najveće kvizaško natjecanje u Hrvatskoj koje nosi Mirkovo ime - "Memorijal Mirko Miočić". 


Reci što misliš!