Sport

Košarka, ACB liga

Marko Tomas: U Atenu neka idu oni koji su je izborili

Marko Tomas: U Atenu neka idu oni koji su je izborili

Ivan Tomas je "out" do kraja sezone zbog ozljede ligamenata zgloba

Hrvatski košarkaški reprezentativac Marko Tomas iznimno je zadovoljan svojim posljednjim igrama u španjolskoj ligi i planira povratak u Real.

Za nastup u gostujućoj pobjedi njegove Fuenlabrade kod Granade (86-82) Tomas je zaradio naslov nakorisnijeg igrača kola. Kako se osjeća nakon svog prvog MVP trofeja u Španjolskoj, 23 godišnji je košarkaš opisao u telefonskom razgovoru za Totalsport.

- Velika je to bila pobjeda obzirom na važnost utakmice. U jako smo teškoj situaciji i ova gostujuća pobjeda za klub je jako, jako važna. Uz to, došla je i titula igrača kola, tako da sam jako sretan. Znam da sam u puno utakmica mogao igrati bolje. No, još nije kraj sezone. Ima još šest utakmica i stignem puno toga dodatno popraviti. Svejedno, zadovoljan sam sezonom. Mogu reći da mi je posudba iz Reala jako dobro došla.

*Hoćete li se uspjeti spasiti? Trenutačno držite četvrto mjesto odostraga...

- Mislim da hoćemo. Imamo deset pobjeda. Računica govori da ćemo se s 13 spasiti. Kroz 15 su se posljednjih godina klubovi s 13 pobjeda spašavali. Mi još od šest utakmica imamo četiri kući, od čega tri s izravnim suparnicima za opstanak i četvrtu s Bilbaom, koji nije nepobjediv. Trebaju nam, dakle, tri pobjede. Mislim da to nećemo prokockati.

*U ukupnom poretku za naslov najkorisnijeg igrača lige nalazite se na šestom mjestu. Nije mala stvar...

- Naravno da nije mala stvar. Moja igra se i bazira na 'all-round' učinku. Nisam neki izraziti, veliki strijelac, postižem 14-15 koševa po utakmici. Ima, međutim, u mojoj igri svega pomalo, pa se skupi solidan učinak. Zadovoljan sam. Možda je samo neočekivanih problema bilo s fizičkim padom. Imao sam poprilično problema, osjećao umor, pa je došla ozljeda zbog koje sam izgubio šest-sedam tjedana. Poslije reprezentativne akcije došao sam preumoran. Reprezentacija pomogne da dočekaš spreman početak sezone, no zbog toga kasnije dolazi do padova u formi.

*Kakva je situacija s bratom Ivanom?

- Brat ima nevjerojatnu nesreću otkad je došao k meni u klub. Odigrao je prve dvije utakmice pa se ozlijedio. Onda se vratio, pa u prvom napadu dvoboja s Barcelonom teže ozlijedio ligamente zgloba, tako da je 'out' do kraja sezone. Bit će u redu za nekoliko tjedana, ali za nekoliko tjedana već će biti gotova liga.

*Bliži se kraj sezone i zasigurno planirate budućnost? Kakve su opcije? Povratak u Real, s kojim imate još dvije godine važeći ugovor, ili nešto drugo?

- Sad nemam nikakvih drugih opcija osim vratiti se u Real. Stalno sam u kontaktu s njima, zato sam i ostao na posudbi u madridskom klubu. Povratak u Real je sasvim izvjestan.

*Ima li kakvih pozitivnih reakcija s njihove strane?

- Kad god se naša utakmica ne poklapa s Realovom, trener Plaza dođe na našu utakmicu, tako da uvijek imam motiv više dokazivati se.

*Reprezentaciju je već uobičajeno zapljusnuo val otkaza. Što kažete na to? Vi, pretpostavljamo, dolazite...

- Dolazim, naravno. To oko otkaza je manje-više poznata priča. Besmisleno je da igrači koji nisu htjeli doći prošle godine dođu sada. Barem ja tako mislim.

- Treba razumjeti Kasuna, koji je imao ozbiljnih problema s aritmijom srca. Pretpostavljam da to dolazi i od umora. Ipak je skoro dvije godine proveo s Duškom Ivanovićem, kod kojeg se non-stop trenira, bez dana odmora. Osim toga, španjolska je liga strašno iscrpljujuća. Prošle godine s Realom sam postao prvak ACB lige baš protiv Barcelone, a zadnju utakmicu odigrali smo 27. lipnja. Čak se niti NBA ne igra tako dugo. Mario vjerojatno više nije mogao izdržati i morao je otkazati. Međutim, vratit će se nakon jednog ljeta pauze.

*Dakle, red je da kvalifikacije u Ateni odrade oni koji su ih i izborili na lanjskom Eurobasketu u Španjolskoj?

- Mislim da je. Kako sad igraču koji je jedno ljeto proveo u reprezentaciji da bi izborio Europsko prvenstvo, pa drugo da bi na tom EP-u igrao i izborio Olimpijske igre, reći: “Sorry, nema mjesta za tebe!”? Mislim da bi takvi slučajevi samo pogoršali situaciju i pojačali nezadovoljstvo. Imali bi još više otkaza - rekao je Tomas optimistično zaključivši:

- Imamo dobru skupinu i nadam se da ćemo Olimpijske igre uspjeti izboriti mi koji ćemo biti na raspolaganju.


Reci što misliš!